Sosnowiec: Biskup na budowie Domu Matki i Dziecka

Kończy się budowa Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka w Sosnowcu, prowadzona przez diecezjalną Caritas. Do zakończenia tej części prac brakuje jedynie uzupełnienia i przekazania dokumentacji oraz odbioru obiektu. 24 stycznia budowę odwiedził Ksiądz Biskup Grzegorz Kaszak.

Diecezjalny Dom Matki i Dziecka w Klimontowie to kolejna (obok m.in. domów i noclegowni dla bezdomnych, jadłodajni czy świetlic dla dzieci) oferowana przez diecezjalną Caritas forma wsparcia dla potrzebujących. Dziewięć kobiet wraz ze swoimi dziećmi będzie mogło otrzymać tu pokój z łazienką, możliwość skorzystania z kuchni i ogrodu otaczającego budynek, a także możliwość zasięgnięcia porad prawnych, psychologicznych i duchowych.

image_5Zakończenie prac budowlanych oznacza rozpoczęcie działań związanych z montażem wyposażenia: mebli w kuchni i pokojach, w tym np. łóżeczek dziecięcych spełniających wszystkie wymagane normy.  Kierownik placówki opracuje regulamin i wzór kontraktów z podopiecznymi placówki. Aby dom mógł rozpocząć działanie z niezbędnym wyposażeniem potrzeba nam ok. 100 tys. złotych. Mamy nadzieję, że znajdą się osoby i instytucje chcące pomóc nam w tym wielkim dziele – mówi ks. Tomasz Folga, dyrektor Caritas Diecezji Sosnowieckiej.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem otwarcie obiektu nastąpi pod koniec marca – za niespełna dwa miesiące. Rok Caritas i Dzień Świętości Życia to doskonałe okazje, aby zainaugurować działalność tej instytucji – dodaje ks. Folga.

Informacje na temat form wsparcia placówki można znaleźć na stronie

J.Ciszek