Ks. Marian Subocz na koloniach Caritas

264

Dyrektor Caritas Polska ks. Marian Subocz spotkał się z dziećmi z Białorusi oraz Polski. W miejscowości Ptaki przebywa na dwutygodniowym turnusie kolonijnym 34 dzieci z Białorusi i 110 dzieci z Polski. Kolonie zorganizowały wspólnie Caritas Diecezji Łomżyńskiej oraz Caritas Diecezji Siedleckiej.

Ks. Marian Subocz podczas spotkania z uczestnikami kolonii podkreślił, że wielu ludzi w Polsce pamięta o swoich przyjaciołach na Białorusi.

– Cieszymy się z waszej obecności, ponieważ możecie odpocząć i się zrelaksować. Życzymy wam, abyście dobrze spędzili ten czas i wrócili do domów pełni energii – dodał ks. Subocz.

Uczestnicy kolonii z Białorusi podziękowali za możliwość odwiedzenia ziem polskich.

Każdego roku Caritas organizuje wyjazdy kolonijne dla dzieci polonijnych. Celem organizacji pobytów edukacyjno-wypoczynkowych jest przede wszystkim dostarczenie możliwości obcowania z językiem polskim poprzez nieformalną edukację oraz integrację z grupami polskimi. Daje to możliwość naturalnego pogłębienia znajomości języka polskiego oraz aktywnego wypoczynku połączonego z odwiedzeniem ciekawych miejsc związanych z kulturą polską.

Projekt kolonii dla dzieci polonijnych «Pomóżmy dzieciom, by każdy z nich stał się tym, kim stać się może – kolonie Caritas dla dzieci polonijnych i polskich» jest realizowany w ramach zadania pod nazwą: „Wspieranie oświaty polonijnej w zakresie doskonalenia zawodowego nauczycieli oraz organizowania kolonii i innych form letniego wypoczynku dzieci i młodzieży” współfinansowanego ze środków otrzymanych z Ministerstwa Edukacji Narodowej.