Madagaskar: Remont budynku i zakup wyposażenia dla szkół

Caritas Polska wsparła remont dwóch klas szkoły katolickiej w Anjaloaka oraz zakup ławek i stolików do szkół w Saronanala i Anjaloaka na Madagaskarze.

Szkoła w Anjaloaka, prowadzona przez Zgromadzenie Misjonarzy Świętej Rodziny, to niewielka placówka, do której uczęszcza setka dzieci.

Budynek został uszkodzony podczas cyklonu, dlatego konieczny był remont. Wymieniono dach i jego podpory, naprawiono i pomalowano ściany, zreperowano bądź wymieniono okna i drzwi. Budynek przedzielono ścianą, aby uzyskać dwa pomieszczenia do nauki. Wybudowano też dwie nowe sale. Wcześniej szkoła korzystała z bardzo małego budynku kościoła albo zajęcia odbywały się pod gołym niebem. W porze deszczowej nauka była niemożliwa, gdyż pięć klas nie mieściło się w kościele.

Drugim elementem projektu było wyposażenie szkół w Anjaloaka i Saronanala w stoliki i ławki. Meble zostały wykonane przez miejscowego stolarza w warsztacie księży w Manja,   a następnie przetransportowane przez wiernych. Ponadto zakupione zostały nowe tablice, co znacząco wpłynęło na poprawę komfortu i warunków nauki.

Warto podkreślić, że w prace zaangażowani byli zarówno rodzice uczniów, jak i same dzieci, które podczas wakacji nosiły wodę z pobliskiej rzeki, bo w Anjaloaka nie ma pompy ani studni. Dorośli gromadzili materiały budowlane i pomagali przy tynkowaniu, dzięki czemu poczuli się współodpowiedzialni za szkołę.

Koszt dofinansowania ze strony Caritas Polska wyniósł 2 tysiące euro.

Więcej informacji na stronie:     http://www.piotr-madagaskar.pl/

Zapraszamy do nowego serwisu charytatywnego www.pomagam.caritas.pl
 pomagam2_728x90_2