Złoty medal In Caritate Servire to szczególne wyróżnienie ustanowione przez dyrektora Caritas Polska dla osób i instytucji związanych z Caritas i wspierających jej działalność charytatywną. – Ten medal jest dedykowany szczególnie dla branży metalowej, skupionej wokół Izby Przemysłowo-Handlowej Ziemi Radomskiej. Wspomagała ona wielokrotnie osoby potrzebujące. Szczególnie w Roku Miłosierdzia jest to ważne, by osoby, czy instytucje, nie były obojętne na los ubogich – powiedział ks. Drabikowski.

Prezes Izby Artur Około-Zubkowski wyraził radość z otrzymanego medalu. – Jako Izba cieszymy się tego wyróżnienia. Branża metalowa wkłada duży wysiłek, by młodzi ludzie byli właściwie kształceni. Przyznam, że jesteśmy zaskoczeni tym medalem, ale z drugiej strony ważne jest, że robimy coś dobrego dla radomskiego społeczeństwa – powiedział Artur Około-Zubkowski.

Izba Przemysłowo-Handlowa Ziemi Radomskiej zrzesza około 120 firm, wśród których znajdują się zarówno duże, średnie jak i małe przedsiębiorstwa. Działa od 1991 roku. Od kwietnia 2011 r. jest Liderem Radomskiego Klastra Metalowego. Izba funduje m.in. wyprawki szkolne dla uczniów klas pierwszych Zespołu Szkół Technicznych i Zespołu Szkół Zawodowych. Plany Radomskiego Klastra Metalowego na najbliższe miesiące to organizacja praktyk, warsztatów i staży produkcyjnych w firmach. (rm)