Mszy św. koncelebrowanej przewodniczył Biskup Sosnowiecki Grzegorz Kaszak. Oprócz wolontariuszy z PZC katedrę wypełnili przedstawiciele wspólnot zakonnych z terenu naszej diecezji, którzy w tym dniu przeżywali zakończenie w Kościele Roku Życia Konsekrowanego.

Po głębokich przeżyciach duchowych,  blisko stu wolontariuszy udało się do siedziby Caritas, gdzie miała miejsce druga część spotkania. Wspólna agapa,  występy uzdolnionej młodzieży objętej stypendialnym Programem Skrzydła oraz pracowników Caritas, wymiana doświadczeń oraz omówienie zadań, które czekają nas w tym szczególnym, wymagającym Roku Miłosierdzia.

Nie mogło zabraknąć słów wdzięczności, które skierował Ks. Tomasz Folga, dyrektor sosnowieckiej Caritas, do zebranych szacownych gości. Nie da się opisać jak wielki to dar, ofiarować bezinteresownie drugiemu człowiekowi kawałek siebie, swojego serca, a tak naprawdę swojej miłości.

Kolejnym punktem programu było wspólne kolędowanie przy akompaniamencie akordeonistki – wolontariuszki Krystyny. Na zakończenie spotkania w godzinie miłosierdzia zgromadzeni wspólnie odmówili Koronkę do Bożego Miłosierdzia.

Wszystkim Parafialnym Zespołom Caritas Diecezji Sosnowieckiej dziękujemy za przybycie. Cieszymy się z Waszej obecności oraz zaangażowania. Wyrażamy również nadzieję  na dalszą owocną współpracę.