„Tak, pomagam!”, pod takim hasłem 15 wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki w dwóch sklepach sieci „Biedronka” w Olsztynie przeprowadziło X Ogólnopolską Zbiórkę Żywności Caritas. Kilkaset kilogramów żywności, którą wolontariusze zebrali w ciągu dwóch marcowych dni, przeznaczyli na dożywianie uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Butrynach i na pomoc potrzebującym rodzinom w parafii św. Jakuba w Butrynach. Już po raz dziesiąty wsparli nas organizacyjnie Państwo Kamila i Bartosz Boguccy, właściciele Parku Rozrywki Aktywnej BARTBO z Butryn przy przewozie zebranych artykułów spożywczych, a firma Transport Osobowy Rzeszotarski Wojciech przywiozła wolontariuszy na akcję do Olsztyna. Również jesteśmy wdzięczni rodzicom za przywiezienie wolontariuszy z Bałdzkiego Pieca, Chaberkowa, Starej Kaletki i Butryn oraz ich odbiór po skończonej akcji.

Najstarsze na Warmii Szkolne Koło Caritas Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki z Butryn świętuje jubileusz (2000-2015) swojej działalności, a każda prowadzona akcja, wewnętrzne i organizacyjne zaangażowanie są  zawsze powodem do świętowania w duchu wielkopostnego miłosierdzia w Roku Miłosierdzia.

opr.

Krzysztof Gajewski