Cała akcja rozegrała się na terenie Liceum Ogólnokształcącego i przyległych do niego ulic w Kolbuszowej. Atrakcje zapewnili pracownicy tutejszych Warsztatów, gdzie każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Zabawy dla dzieci, kącik maluszka, ścianka wspinaczkowa, kiermasz wielkanocny oraz zawody sportowe przyciągnęły sporą ilość zainteresowanych. Kluczowym elementem akcji był „Złoty Bieg” na 8 oraz 2,7 km, w którym w dwóch kategoriach wiekowych wystartowało blisko pięćdziesięciu zawodników. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe medale, puchary oraz atrakcyjne nagrody, które zostały wręczone przez dyrektora Caritas Diecezji Rzeszowskiej – ks. Stanisława Słowika, Szefa Eden Net Group – Janusza Wiącka, Szefową Centrum Szkoleń „Sroka” – Annę Sroka oraz Prezesa Fundacji na Rzecz Kultury Fizycznej i Sportu – Grzegorza Romaniuka. Inauguracji kampanii szefował Daniel Jakubowski – kierownik kolbuszowskich Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas. Wśród gości swoją obecnością zaszczycili nas: poseł na Sejm RP – Zbigniew Chmielowiec, Burmistrz Kolbuszowej – Jan Zuba, dyrektorzy instytucji publicznych oraz przedsiębiorcy z terenu powiatu kolbuszowskiego. Zebraliśmy 20 metrów „złotówek”, które wspólnie z dziećmi zostały naklejone na specjalne przygotowane przeźroczyste taśmy. Finałem kampanii będzie dzień 29 maja br. podczas Dnia Matki i Dziecka w Rzeszowie.

opr. s. Joanna Smagacz