Hasło rekolekcji nawiązuje do symbolicznego przekroczenia Bram Miłosierdzia, które nastąpi w ostatni dzień rekolekcji, na zakończenie Drogi Krzyżowej, w katedrze św. Mikołaja – wyjaśnia ks. Sebastian Rucki, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego Kurii Diecezjalnej i duszpasterz Wspólnoty “Miłość i Łaska Chrystusa”.

W pierwszym dniu rekolekcji do “kanapkowni” Towarzystwa Św. Brata Alberta na ul. Legionów przyszło ponad 30 osób bezdomnych.

Uczestnicy spotkania modlili się i śpiewali wspólnie z członkami Wspólnoty “Miłość i Łaska Chrystusa” oraz wysłuchali konferencji o Miłosierdziu Boga w oparciu o obraz Rembrandta “Powrót Syna Marnotrawnego”. Były także świadectwa osób ze wspólnoty “Miasto na Górze”, które wyszły z bezdomności i uzależnień. Spotkanie zakończyła kanapkowa kolacja przygotowana przez Wolontariuszy Caritas.

W drugim dniu rekolekcji uczestniczyło ponad 40 osób. Uczestnicy spotkali się na wspólnej modlitwie i posiłku w Centrum Pomocy Św. Brata Alberta na ul. Legionów. Był czas na konferencję, dzielenie się świadectwami, wspólna modlitwa i śpiewy. Spotkanie zakończono wspólnym posiłkiem.

Natomiast w piątek, w ostatnim dniu rekolekcji, chodnikami Miasta Bielska-Białej przeszła Droga Krzyżowa z klasztoru Sióstr Zgromadzenia Córek Bożej Miłości przy ul. Żywieckiej do katedry św. Mikołaja. Przejście przez Bramę Miłosierdzia w bielskiej katedrze, do którego nawiązywało hasło rekolekcji, nastąpiło na zakończenie Drogi Krzyżowej. W ten dzień można było uzyskać także odpust zupełny.

Uczestnicy rekolekcji otrzymali na zakończenie niespodzianki. Oprócz paczek świątecznych przygotowanych przez Caritas, każdy został zaopatrzony w „Faustinum Forte” – specjalne pudełeczko zawierające różaniec do odmawiania Koronki do Bożego Miłosierdzia, obrazek Jezusa Miłosiernego oraz informację o tym, jak odmawiać Koronkę i zmienić swoje życie na lepsze.

Opiekun duchowy Wspólnoty „Miłość i Łaska Chrystusa” ks. Sebastian Rucki przyznał, że doświadczenie rekolekcji dla bezdomnych było niezwykle pouczające dla organizatorów. – Zostaliśmy zachęceni, by podjąć większe wysiłki w kierunku działań duszpasterskich adresowanych to tej grupy – dodał. Przyznał jednocześnie, że wielu z bezdomnych chętnie włączało się w spontaniczną modlitwę. Ostatniego dnia rekolekcji wielu uczestników przystąpiło do sakramentu pokuty.