Radosne, wielkanocne spotkanie u Świętej Rodziny i u biskupa Nathana w Branicach – tymi słowami można najkrócej opisać ogólnodiecezjalną pielgrzymkę Caritas Diecezji Opolskiej w Jubileuszowym Roku Miłosierdzia. Ponad tysiąc wolontariuszy, pracowników i przyjaciół Caritas zgromadziło się w słoneczną sobotę 2. kwietnia br. w Branicach, w jubileuszowym kościele pw. św. Rodziny zwanym bazyliką oraz przy grobie największego w ostatnim stuleciu na Śląsku Opolskim apostoła Caritas zwanego też milionerem miłości. Na czele pielgrzymów stanęli wszyscy biskupi opolscy wraz z kolegium ponad 20 prezbiterów, odpowiedzialnych za posługę charytatywną na terenie diecezji. Ponieważ świątynia nie mogła pomieścić wszystkich gości, w sąsiadującej z nią kaplicy organizatorzy ustawili mobilny telebim o powierzchni ponad 40m2. Przypadająca następnego dnia Niedziela Miłosierdzia Bożego w sposób naturalny kierowała uwagę pielgrzymów ku tajemnicy Bożego Miłosierdzia, która stanowi źródło i cel posługi charytatywnej Kościoła. Z niej czerpie natchnienie miłość Kościoła do maluczkich. Ona jest inspiracją do miłowania każdego człowieka, także uchodźcy a nawet wroga.

W starannie przygotowanym Słowie Bożym biskup opolski Andrzej Czaja, przywołując geniusz biskupa Józefa Nathana, wskazał na stałą i bogatą tradycję Kościoła jak i aktualne możliwości prowadzenia służby społecznej w diecezji. Wyliczając wiele pozytywnych dokonań, nakreślił konkretny program duszpasterskiej posługi miłosierdzia; troskę o rodziny, wspieranie osób starszych, towarzyszenie umierającym i formację duchową wiernych.

Po Mszy św. pielgrzymi spożyli skromny posiłek i wysłuchali krótkich prelekcji o „wczoraj i dziś miasteczka miłosierdzia w Branicach” ks. Alojzego Nowaka, proboszcza oraz Krzysztofa Nazimka, dyrektora szpitala. Zamiast kwiatów wszyscy pielgrzymi w dowód uznania i wdzięczności otrzymali wiązankę utworów w wykonaniu znanego chóru absolwentów głubczyckiego liceum pod dyrekcją Tadeusza Eckerta. Spotkanie zakończyło się adoracją Najświętszego Sakramentu i nabożeństwem do Miłosierdzia Bożego.

opr. Katarzyna Anklewicz