21 maja w ramach obchodów 750-lecia Koszalina na Rynku Staromiejskim odbył się Festiwal Organizacji Pozarządowych. Wokół rynku ponad 40 stoisk utworzyło “Ulicę Pozarządową”. W namiotach wystawowych prezentowały się organizacje społeczne, kulturalne, turystyczne, sportowe i prozdrowotne. Ich przedstawiciele namawiali do skorzystania z oferty organizacji lub wolontariatu w jej szeregach.

Na jednym ze stoisk zaprezentowały się również placówki związane z diecezjalną Caritas – świetlica dla seniorów, świetlica opiekuńczo wychowawcza dla dzieci, Centrum Kryzysowe dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi “Nadzieja”, Fundacja Moja Mama i Ja.

Wolontariusze zachęcali do nabywania “co łaska” wykonanego na zajęciach rękodzieła: upominków, kartek okolicznościowych, kwiatów z kolorowej krepiny. Mamy z Centrum Kryzysowego upiekły i przyniosły na rynek babeczki, do których dołączyły fragment Słowa Bożego. Na stoisku można było dowiedzieć się o działaniach Caritas, jak dołączyć do grup oraz jak włączyć się w wolontariat. Najmłodsi przechodnie mogli tu skorzystać z zabiegu malowania twarzy.

– Włączamy się w Festiwal Organizacji Pozarządowych, żeby pokazać, czym zajmujemy się na co dzień – powiedziała Anna Cherbetko, opiekunka na świetlicy Caritas. – Prócz prezentacji dostępnej na stoisku, wystąpimy przed publicznością z programem taneczno-muzycznym, przygotowanym wspólnie przez seniorów i dzieci. Z okazji jubileuszu Koszalina wypożyczyliśmy specjalne stroje z epoki, żeby pokazać, jak dawniej mogli wyglądać mieszczanie.

Tekst i zdjęcia: Katarzyna Matejek