Już po raz trzeci Środowiskowy Dom Samopomocy Caritas Archidiecezji Białostockiej organizuje Olimpiadę Sportową Osób Niepełnosprawnych pod hasłem „Sport, Integracja, Wspólna Zabawa”. Współorganizatorem imprezy jest Zespół Szkół Katolickich im. M.B. Miłosierdzia. W rywalizacji sportowej weźmie udział 10 ośrodków: z Białegostoku, Czarnej Białostockiej, Ogrodniczek, Moniek, Suwałk. Zawodnicy będą konkurować w dyscyplinach sportowych tj. hula-hop, rzut piłką lekarską, sztafeta, tor przeszkód, “sadzenie ziemniaków”, szalony pociąg, strzał piłką do bramki. Na zakończenie drużyny otrzymają pamiątkowe puchary, medale, upominki.

Celem olimpiady jest:

• stworzenie warunków do pokazania swoich umiejętności oraz możliwości sportowego zawodnictwa, które jest bodźcem i stymulatorem rozwoju fizycznego
  • integracja osób niepełnosprawnych z resztą społeczeństwa w oparciu o zasady akceptacji, zrozumienia i szacunku
  • uświadomienie ogółowi społeczeństwa faktu, iż osoby niepełnosprawne mają nie tylko takie same prawa, ale posiadają również predyspozycje do uczestnictwa w sporcie, a przez to także do pełni życia społecznego

Uroczyste otwarcie III Olimpiady Sportowej Osób Niepełnosprawnych 9 czerwca 2016 r. (czwartek) o godz. 10.00 przy Zespole Szkół Katolickich ul. Kościelna 3 w Białymstoku. Olimpiada może odbyć się dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miasta Białystok.

opr. Caritas Archidiecezji Białostockiej