W dniu 13 czerwca młodzi wolontariusze wyjechali  do Głuchołaz na 3 dniowy obóz podsumowujący V edycję programu „Młodzi Jałmużnicy”. Wyjazd integracyjny był formą nagrody za całoroczną,  pracę i zaangażowanie w działalność na rzecz innych. Przed wolontariuszami była wspaniała okazja poznania się, zintegrowania, wymiany doświadczeń, zabawy i odpoczynku.

Podczas wyjazdu podsumowano całoroczną  pracę Szkolnych Kół Caritas i zrealizowanych działań. Wolontariusze uczestniczyli  w warsztatach z komunikacji interpersonalnej – podjęli wyzwanie zbudowania jak najwyższej konstrukcji składającej się z makaronu spaghetti i pianek (żelek). Zadanie pokazało młodzieży, że w pracy zespołowej ważna jest wspólna koncentracja na celu i zaangażowanie wszystkich.

20160614_104714

Wśród zaplanowanych atrakcji znalazły się między innymi: nocny rajd z pochodniami, szczypta zdrowia dla ciała i ducha czyli sesja w jaskini solnej oraz turniej łuczniczy w którym młodzież wykazała się niezwykłą celnością.

Podczas zorganizowanego rajdu na Górę Chrobrego (masyw w Górach Opawskich w  Sudetach Wschodnich) Młodzi Jałmużnicy  z pewnością zapamiętają opowieści przewodnika o florze i faunie Gór Opawskich, legendy o herbie miasta i zabytkowym kościółku świętej Anny. Wszyscy cieszyli się, że zdobyli szczyt.

20160613_154335
Zakończenie obozu urozmaiciła  zabawa płukania złota prowadzona przez górskiego gawędziarza, który w magiczny sposób wprowadził młodzież w tajniki wydobywania szlachetnego kruszcu.

Ważnym elementem wyjazdu były codzienne  Msze Święte, które jednoczyły wszystkich uczestników obozu.
Dziś pozostały nam już tylko wspomnienia po wspólnym czasie zabawy i odpoczynku.

Wyjazd był współfinansowany ze środków Fundacji PKO Banku Polskiego, która przeznaczyła na jego organizację kwotę 4 850,00 złotych.

opr. Caritas Diecezji Sosnowieckiej