Realizacja projektu „Ochrona rodziny” będzie trwała rok od 15 czerwca 2016r do 14 czerwca 2017 r. na terenie Ośrodka Interwencji Kryzysowej w Rudniku nad Sanem . Koordynatorem projektu jest Barbara Pasiak. Projekt dotyczy pracy z rodziną: terapia rodzinna, warsztaty szkoła dla rodziców i wychowawców cz. III, rozpowszechnianie ulotki dotyczącej budowania więzi z dzieckiem w rodzinie, wartości rodzinnych oraz organizacja akcji pomocy rodzina-rodzinie.

Celem projektu „Ochrona rodziny” jest:

1. Podnoszenie kompetencji rodzicielskich
  2. Nauka radzenia sobie w różnych sytuacjach życiowych – poszukiwanie nowych rozwiązań
  3. Dostęp do informacji na temat miejsc, gdzie można uzyskać pomoc w sprawach opiekuńczo-wychowawczych
  4. Przeciwdziałanie zanikowi podstawowych więzi w rodzinie
  5. Poprawa komunikacji w relacji rodzice-dziecko.

Caritas wzmocniła współpracę z instytucjami działającymi w obszarze pomocy społecznej w zakresie pozyskiwania grupy docelowej, uzyskiwania i analizy danych dotyczących problemów rodzinnych i sposobów ich rozwiązania.

Do chwili obecnej udział w terapii rodzinnej bierze 16 osób i 16 osób jest w trakcie warsztatów szkoła dla rodziców i wychowawców. W ramach projektu zakupiliśmy urządzenie wielofunkcyjne, które usprawniło przygotowanie materiałów do spotkań warsztatowych. Wydrukowaliśmy 1000 sztuk ulotek informacyjnych oraz plakaty i deklaracje modlitwy za rodzinę. Patrząc na liczbę osób korzystających z projektu mamy nadzieję, że cel zostanie osiągnięty.

deklaracja modlitwy rodzina rodzinie

ulotka – Ochrona rodziny