Uświadomienie wartości i znaczenia chleba, promocja tradycji pieczenia chleba oraz przeprowadzenie kwest na dożywianie dzieci w szkołach – to główne cele zorganizowanego przez Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej Święta Chleba. Centralne obchody święta w Bielsku-Białej, które nawiązały do działań w ramach ogólnopolskiej kampanii Caritas „Kromka chleba”, odbyły się 25 września br., w kościele pw. Narodzenia NMP w bielskim Lipniku.

Eucharystii z okazji obchodów Święta Chleba przewodniczył bp senior Tadeusz Rakoczy, który uhonorował także darczyńców bielskiego Banku Chleba, który jako pierwszy w kraju, stał się wzorem dla podobnych punktów na skalę ogólnopolską.

W homilii bp Rakoczy podziękował za dzieło, jakim jest działający przy wsparciu Caritas diecezjalnej Bank Chleba. „Nade wszystko dziękuję Bogu za natchnienie, bo dzięki Niemu wspólnie podjęliśmy przed laty dzieło konkretnego pomagania potrzebującym” – podkreślił duchowny i przypomniał, że miłosierdzie jest „najwspanialszym imieniem Boga pochylającego się nad dolą człowieka, pragnącego ocalić jego los”.

Dyrektor Bielsko-Żywieckiej Caritas, ks. Robert Kasprowski podkreślił, że z danych statystycznych GUS wynika, że w Polsce z powodu niedożywienia cierpi 130 tys. dzieci w wieku 7-12 lat, czyli 6 proc. ogółu uczniów szkół podstawowych. Zaznaczył, że niemal ćwierć miliona dzieci szkół podstawowych w swoich domach nie jedzą śniadań, wychodzą do szkoły bez kanapek, często też zdarza się, że nie jedzą codziennie obiadów. Jednocześnie niezjedzoną, przeterminowaną lub kupioną w nadmiarze żywność wyrzuca 35 proc. Polaków, co oznacza blisko 9 ton żywności w skali roku. Stąd proponowana przez Caritas kampania ma na celu uświadomienie i przypomnienie ludziom wartości i znaczenia chleba.

Wychodzący z kościoła wierni byli częstowani przygotowanymi przez partnerów Święta Chleba wypiekami. Zebrane ofiary mają być przeznaczone na dożywianie dzieci z parafii w szkole.

Po liturgii, podczas uroczystego obiadu, uhonorowano medalami Caritas kilkunastu darczyńców związanych z Bankiem Chleba. To głównie przedsiębiorcy – piekarze i cukiernicy, którzy od lat wspierają funkcjonowanie Banku Chleba.

 Tysiące bochenków w Banku

Bank Chleba w Bielsku-Białej, choć działał już od 1997 roku, został utworzony formalnie w grudniu 2001 r. Kilkudziesięciu piekarzy z Podbeskidzia w ramach Cechu Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości zapewniło, że każdego dnia będą przekazywali tzw. nadwyżki z wypieków, czyli bochenki, które nie trafiły do sklepów. Lokal na potrzeby Banku przekazał bielski magistrat. Od ponad 10 lat patronat nad tym przedsięwzięciem sprawuje diecezjalna Caritas, która w pewnym momencie uratowała zagrożone absurdalnymi przepisami państwowymi dzieło pomocy. Rocznie do Banku Chleba przekazywanych jest od 100 do 150 tys. bochenków chleba. Daje to od 300 do 400 sztuk pieczywa dziennie. Z takiej pomocy korzysta około 600 rodzin.

 Święto Chleba w parafii

Caritas zaproponował również zorganizowanie Święta Chleba wspólnotom parafialnym. Podczas odchodów święta w liturgii Eucharystii wspomniana jest wartość i znaczenie chleba, w modlitwie podczas Eucharystii pamiętamy o tych, którzy ofiarowują chleb potrzebującym i tych, którym na codzień brakuje chleba. W dniu Święta Chleba zorganizować można kwesty i kiermasze, dochód z których przeznaczony będzie na dożywianie dzieci w szkole.

W przygotowanie święta włączają się Parafialne Zespoły Charytatywne, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne piekarnie i przedsiębiorcy. Przygotowanymi przez partnerów Święta Chleba wypiekami częstowani są wierni. Zebrane ofiary są przeznaczane na dożywianie dzieci z parafii w szkole.