27 listopada 2016 roku to data tegorocznej inauguracji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, która rozbrzmiewa hasłem : “Płomień Miłosierdzia”.

To w niedzielę na placu przed Katedrą Oliwską w Gdańsku świętowaliśmy kolejny już rok, gdy ta wyjątkowa świeca jest wśród nas. Tak MAŁA a jednak tak WIELKA. To dzięki tym ludziom, którzy na Wigilijnym stole rozpalają tę malutką świeczkę, Caritas Archidiecezji Gdańskiej może przekazać wielką pomoc tym najbardziej potrzebującym – dzieciom. Kolonie i ferie dla niemalże 1000 dzieci rocznie czy też wsparcie dla dzieci z 19 świetlic w Archidiecezji Gdańskiej.

A świętowanie było bardzo kolorowe… Na kiermaszu można było nabyć przepiękne prace wykonane przez podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowych Caritas, posłuchać wspaniałych występów gdańskich zespołów dziecięcych czy obejrzeć tańce kaszubskie. A Ci, którzy odrobinę zmarzli mogli rozgrzać się przepysznym bigosem i malinową herbatą.

Wszytko to „podglądała” TVP, być świadczyć jak WIELKĄ moc ma ta MAŁA świeca.

opr. Caritas Archidiecezji Gdańskiej