Już po raz kolejny sądecka Policja wspólnie z Caritas Diecezji Tarnowskiej podjęła działania w celu zapewnienia bezpieczeństwa pieszym. Dzięki temu 2 tys. odblasków zostanie przekazane mieszkańcom regionu sądeckiego. Wszystko po to, żeby niechronieni uczestnicy ruchu drogowego byli na drodze widoczni, a przez to bezpieczni.

Komendant Miejski Policji w Nowym Sączu już po raz czwarty zainicjował wspólną akcję z Caritas Diecezji Tarnowskiej. 5 grudnia br. w trakcie wizyty w sądeckiej komendzie ks. Ryszard Podstołowicz – Dyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej oraz Jerzy Pikul – Sekretarz Zarządu Caritas Diecezji Tarnowskiej przekazali na ręce mł. insp. Jarosława Tokarczyka, Komendanta Miejskiego Policji w Nowym Sączu 2 tys. elementów odblaskowych. Policjanci rozdawać będą odblaskowe opaski niechronionym uczestnikom ruchu drogowego, szczególnie w miejscach gdzie często dochodzi do wypadków drogowych z udziałem pieszych.

Podobne spotkanie miało miejsce kilkanaście dni wcześniej w Tarnowie, kiedy to na ręce mł. insp. Witolda Ślęzaka, Zastępcy Komendanta Miejskiego Policji oraz kom. Roberta Kozaka, Naczelnika Wydziału Prewencji, Dyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej przekazał również 2 tys. odblasków. Wspólna z tarnowską Policją akcja odbywa się po raz pierwszy.

W okresie zimowym, gdy widoczność znacząco się zmniejsza, a ryzyko potrąceń pieszych wzrasta, niezbędnym staje się podjęcie działań, które pomogą zredukować zagrożenie. W związku z tym sądeccy policjanci od wielu lat prowadzą szereg działań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa w ruchu drogowym, m.in. poprzez przeprowadzanie licznych prelekcji i spotkań z mieszkańcami miasta i powiatu. Takie działania profilaktyczne mają na celu dotarcie do jak najszerszego grona odbiorców, w każdym wieku, począwszy od najmłodszych po seniorów. W większości takich spotkań zainteresowani otrzymują od policjantów odblaski, by w ten sposób móc chronić siebie i bliskich przez zagrożeniami w ruchu drogowym. Odblask zapewnia widoczność nawet ze 150 metrów, bez niego kierowca dostrzega pieszego z około 20-30 metrów. Często nie ma już wtedy możliwości wykonania jakiegokolwiek manewru i dochodzi do potrącenia.

Przekazane przez Caritas odblaski będą rozdawane niechronionym uczestnikom ruchu drogowego przez policjantów patrolujących miasto i powiat, w miejscach gdzie szczególnie często dochodzi do wypadków drogowych z udziałem pieszych oraz podczas prelekcji i spotkań z mieszkańcami miasta i powiatu.

Zarówno Caritas jak i Policja zachęcają do noszenia odblasków, które zdecydowanie zwiększają bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu drogowego, ponieważ dzięki nim są lepiej widoczni na drodze.

Justyna Basiaka (KMP Nowy Sącz)

Ks. Ryszard Podstołowicz