Ksiądz dr Arnold Drechsler, od 26 lat pełniący funkcję dyrektora Caritas Diecezji Opolskiej, został uhonorowany przez Regionalną Kapitułę Laurów Umiejętności i Kompetencji w Katowicach na wniosek Opolskiej Kapituły Laurów, Platynowym Laurem Umiejętności i Kompetencji 2016 w kategorii „Pro Publico Bono”. O zgłoszeniu nominacji do Platynowego Lauru decyduje Opolska Kapituła Laurów, w skład której wchodzą: Wojewoda Opolski, Marszałek Województwa Opolskiego, Prezydent Miasta Opola, członkowie Rady Opolskiej Izby Gospodarczej, Laureaci Laurów minionych edycji konkursu.

Finał tegorocznej edycji Laurów odbył się w piątek, 27 stycznia 2017 r. w Filharmonii Opolskiej im. J. Elsnera w Opolu. W Gali udział wzięli przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej, parlamentarzyści oraz przedsiębiorcy. Obecni byli także biskup opolski Andrzej Czaja i emerytowany ordynariusz diecezji opolskiej arcybiskup Alfons Nossol. Po prezentacji nominowanych i wręczeniu odznaczeń, Galę uświetnił występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”. Ks. dr Arnold Drechsler dedykował swoją nagrodę wszystkim pracownikom i wolontariuszom Caritas Diecezji Opolskiej.

opr. Artur Wilpert