Już 9 rok Caritas Diecezji Toruńskiej poprzez akcję Warto być bohaterem  uwrażliwia młodzież na potrzeby bliźniego. Tegoroczne 32 000 złotych przekazane 4 chorym dzieciom to dopełnienie kwot z ubiegłych lat, które w sumie dają prawie ćwierć miliona złotych ofiarowanych na leczenie i rehabilitację.

W tegorocznej edycji w akcji uczestniczyło 55 szkół nie tylko z diecezji toruńskiej.  Ich przedstawiciele zebrali się w dniu 16 lutego w Baju Pomorskim, aby podczas finału uroczyście, w obecności zaproszonych gości, przekazać zgromadzone pieniądze następującym dzieciom: Krzysztofowi Lewandowskiemu 20 000 zł, Julicie Kowalskiej 4 000 zł, Julii Seliwiorstow 4 000 zł i Maksymilianowi Wolskiemu 4 000 zł.

Słowo do uczestników skierował dyrektor Toruńskiego Centrum Caritas, ksiądz dr Artur Szymczyk, który wystąpienie rozpoczął od telefonicznego połączenia z chorym księdzem Danielem Adamowiczem, pomysłodawcą akcji Warto być bohaterem. Reakcja 300 uczniów zgromadzonych w Baju Pomorskim była wzruszająca. Wszyscy w skupieniu słuchali głosu księdza dyrektora, bijąc brawo.

Niezwykła historia Krzysztofa Lewandowskiego, który był wolontariuszem Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół Towarzystwa Salezjańskiego i tak niedawno wręczał czek innemu choremu dziecku, a dziś sam potrzebuje pomocy po wypadku, przyciągnęła do udziału w akcji więcej młodych ludzi niż zwykle. To w oparciu o jego perypetie powstał tekst, na podstawie którego uczniowie uczestniczyli w pogadankach o wrażliwości, przyjaźni, cierpieniu, empatii, miłości i o tym, że warto pomagać. 20 000 zł, które otrzymujemy, to pieniądze potrzebne, aby usprawnić Krzysia, by mógł dalej pomagać – mówiła jego mama, Ewa Lewandowska, która odebrała czek.

O działaniach związanych z akcją w szkole opowiedziała Anna Walendziak, pedagog z Zespołu Szkół Towarzystwa Salezjańskiego w Toruniu. Mówiła o niezwykłej ofiarności uczniów, szczególnie tych najmłodszych, przytaczając zdarzenie, jak to maleńki uczeń przyszedł do niej ze swoją skarbonką, której nie mógł otworzyć. Zaproponowała wspólne otwarcie i przeliczenie pieniędzy, po czym dowiedziała się, że chłopiec chciałby dla cierpiącego Krzysia oddać całą sumę, łącznie ze skarbonką. Jestem wzruszona świadomością i inicjatywą ze strony najmłodszych, od których wiele możemy się nauczyć – zakończyła swoje wystąpienie pedagog szkoły.

Podczas spotkania również Henryk Porożyński, opiekun Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół w Osiu dał swoje świadectwo: Bóg pisze wiele scenariuszy, a najważniejsze jest miłosierdzie i oddanie się słusznej sprawie. Najpiękniejsza katecheza życia to służba przy drugim człowieku. Dlatego warto otworzyć nasze serca na potrzeby bliźniego. Dziś największy bohater z bohaterów, ksiądz Daniel Adamowicz, leży chory po wypadku. Gdy się o tym dowiedziałem, wspólnie zaczęliśmy się modlić w szkole o jego zdrowie. Dziękuję za tak piękną akcję, w której możemy brać udział.

Po uroczystym wręczeniu symbolicznych czeków głos zabrała dyrektor Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Miasta Torunia, Izabela Miłoszowska, podkreślając walory wychowawcze akcji i jej wpływ na młodych ludzi oraz fakt, że kampania ta pozostawia ślad wrażliwości na całe życie i pokazuje, że naprawdę warto być bohaterem.

Jak co roku uroczystość uświetniły występy artystyczne zaprezentowane przez: siostry Pasterki, Gimnazjum nr 3 w Toruniu, formacje: „Akro” oraz „Psotki i Śmieszki”z Młodzieżowego Domu Kultury w Toruniu.

oprac. Anna Pławinska