Zawodnicy i sponsorzy Biegów Caritas powracają na trasę zawodów, aby przełożyć swój wysiłek na konkretną pomoc – ciepłe posiłki, wyprawki szkolne, stypendia, wypoczynek, dofinansowanie operacji i rehabilitacji dla potrzebujących dzieci w Archidiecezji Lubelskiej.

Pierwszy z tegorocznych Biegów rozpocznie się 18 czerwca o godzinie 15:00 w Opolu Lubelskim.

Harmonogram zawodów przedstawia się następująco:

15.00-15.40 Msza Św. w Parku Miejskim dla biegaczy i sponsorów;

15.40-16.00 rejestracja uczestników;

16.00-16.15 rozgrzewka;

16.15-17.00 bieg na 2,5 km;

17.00-17.30 rajd rowerowy;

17.30-18.00 zakończenie, zabawy animacyjne.

Wydarzenia towarzyszące: bieg malucha od 16.30 do 17.30.

Idea Biegów Caritas mieści się w dwóch słowach – biegnąc pomagamy. W zamian za włożony wysiłek zawodnika, sponsor biegu przekazuje darowiznę finansową dla potrzebujących dzieci. Trasa każdego biegu podzielona jest na 5 odcinków o różnej wartości w zależności od wariantów biegu (złoty bieg to koszt 200 zł za odcinek, srebrny 100 zł, biały 30 zł). Łącznie bieg zawodnika białego to 150 zł darowizny, srebrnego to 500 zł i złotego 1000 zł. Cały proces rejestracji oraz opłacania poszczególnych odcinków biegu odbywa się za pośrednictwem naszej strony www.biegcaritas.pl, gdzie na bieżąco można śledzić liczbę zawodników, sponsorów oraz wysokość zebranej kwoty.

W dotychczasowych czterech edycjach Biegów Caritas pobiegło łącznie 1276 zawodników, którzy wspólnie pokonali dystans ok. 3190 km. Dzięki ich wysiłkowi i wsparciu sponsorów na pomoc potrzebującym dzieciom Caritas AL przeznaczyła 158 950 złotych.

3,2,1 START!