Organizacji podjęły się Ogólnopolskie Stowarzyszenie “Joker” przy współpracy z Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, Stowarzyszenie Reprezentacja Polski Bezdomnych oraz Ośrodek dla Osób Uzależnionych “Nowy Dworek”. 20 i 21 maja drużyny z różnych środowisk rozegrali mecze wyłaniając zwycięskie drużyny, a także uczestników którzy będą reprezentować Polskę podczas Mistrzostw w Glasgow.

Organizatorzy podkreślają, że rozgrywki mają charakter sportowo-terapeutyczny. – Sport to taka trampolina do wychodzenia z różnych kryzysów, czy z bezdomności, czy z uzależnienia – wyjaśnia Maciej Góras, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia “Joker”.

Patronat nad mistrzostwami objął: biskup diecezji zielonogórsko-gorzowskiej Tadeusz Lityński, wojewoda lubuski Władysław Dajczak, marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak i prezydent Zielonej Góry Janusz Kubicki.

Pierwsze miejsce zajęła drużyna Nowy Dworek 1, kolejne miejsce MONAR Luta, i trzecie miejscie MONAR Nowolips.

W organizację mistrzostw zaangażowali się wolontariusze Caritas.

Gratulujemy!