W miniony poniedziałek 22 maja br. odbył się VI Koncert Charytatywny z cyklu “Gramy dla Mamy”, połączony z Jubileuszem 25-lecia naszej diecezjalnej Caritas. Wydarzenie zorganizowane zostało we współpracy z Miastem Sosnowiec oraz Hipermarketem Auchan Sosnowiec, pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Sosnowca oraz Księdza Biskupa Grzegorza Kaszaka Ordynariusza Sosnowieckiego. Patronat medialny nad Koncertem objęła Telewizja Trwam, Radio Em oraz Tygodnik Katolicki Niedziela. Wydarzenie miało miejsce w Sali Koncertowej Zespołu Szkół Muzycznych w Sosnowcu, a gwiazdą wieczoru była grupa muzyczno-teatralna Bodo Cafe.

W pierwszej, oficjalnej części spotkania, dzięki specjalnie przygotowanej produkcji filmowej, goście mogli przenieść się w przeszłość, aby przypomnieć sobie początki powstawania naszej Caritas, a także śledzić rozwój dzieł miłosierdzia, które wypływają z miłości zarówno względem Boga, jak i człowieka. Podczas uroczystości na ręce Ks. Biskupa został złożony symboliczny czek na kwotę blisko 117 tysięcy złotych. Kwota zebrana w parafiach naszej diecezji posłuży działaniom prowadzonym przez Caritas w pogrążonym wojną Allepo. Pierwszą cześć koncertu zakończyły swoim wstępem dzieci z Przedszkola Radosna Wyspa Caritas Diecezji Sosnowieckiej, dedykując zgromadzonym, a szczególnie wszystkim mamom piękne taneczne utwory.

Po krótkiej przerwie scenę opanowała grupa Bodo Cafe. Artyści łącząc trzy światy – powszechnie znane i lubiane piosenki filmowe z lat 20-tych i 30-tych poprzedniego stulecia, porywającą muzykę na żywo oraz aktorskie scenki w stylu kabaretów międzywojennych, przenieśli zgromadzonych w niesamowity muzyczny wehikuł czasu, tworzący barwne i rozśpiewane widowisko. Wspólnie świętowany Dzień Matki przy niemal w całości wypełnionej 500 osobowej widowni, cieszył nie tylko obecne na sali szczęśliwe mamy, ale przyniósł także nadzieję kobietom mieszkającym w Diecezjalnym Domu Matki i Dziecka oraz ich dzieciom, ponieważ środki zebrane podczas koncertu przeznaczone zostaną w całości na funkcjonowanie tejże placówki. Działający od 2015 roku Dom, to nie tylko tymczasowe schronienie, ale także miejsce dające fachową pomoc i opiekę życzliwych ludzi.

Aby jednak marzenie o normalnym życiu ze swoimi dziećmi mogło się ziścić niezbędne są środki wspierające funkcjonowanie placówki.

Dlatego też wielu uczestników wydarzenia poza wykupieniem cegiełki składało także dodatkowe datki do puszek oraz kupowało Albertyńskie Chleby.

Dziękujemy przybyłym gościom za wspaniałą atmosferę i chęć wsparcia matek znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, przebywających w Diecezjalnym Domu Matki i Dziecka.

Caritas Diecezji Sosnowieckiej dziękuje również za złożone na ręce Księdza Tomasza Folgi, dyrektora Caritas Diecezji Sosnowieckiej listy gratulacyjne z życzeniami uznania dla wieloletniej działalności Caritas.