Tym razem Zawodnicy i sponsorzy Biegów Caritas pobiegną na trasie zawodów, które odbędą się w Chełmie, w Krasnymstawie i w Puławach. Ich cel to przełożyć swój wysiłek na konkretną pomoc – ciepłe posiłki, wyprawki szkolne, stypendia, wypoczynek, dofinansowanie operacji i rehabilitacji dla potrzebujących dzieci w Archidiecezji Lubelskiej.

Jesienne zmagania otworzy Bieg Caritas w Chełmie połączony z rajdem rowerowym, który odbędzie się 16 września (sobota) przy par. Rozesłania Apostołów. Następnie, 24 września wystartujemy tradycyjnie już spod Centrum Charytatywnego Caritas w Krasnymstawie. Finał Biegów Caritas w tym roku zaplanowany został 15 października w Puławach, gdzie będziemy gościć po raz pierwszy w biegowej historii.

Idea Biegów Caritas mieści się w dwóch słowach – biegnąc pomagamy. W zamian za włożony wysiłek zawodnika, sponsor biegu przekazuje darowiznę finansową dla potrzebujących dzieci. Trasa każdego biegu podzielona jest na 5 odcinków o różnej wartości w zależności od wariantów biegu (złoty bieg to koszt 200 zł za odcinek, srebrny – 100 zł, biały – 30 zł). Łącznie bieg zawodnika białego to 150 zł darowizny, srebrnego to 500 zł i złotego 1000 zł. Cały proces rejestracji oraz opłacania poszczególnych odcinków biegu odbywa się za pośrednictwem naszej strony www.biegcaritas.pl, gdzie na bieżąco można śledzić liczbę zawodników, sponsorów oraz wysokość zebranej kwoty.