Ponad 700 tys. zł dzięki klientom Biedronki trafi do Caritas

174

Na początku września każdy klient Biedronki mógł przyłączyć się do nowej odsłony akcji „Gang Świeżaków 2” zatytułowanej „Codziennie możemy zrobić coś dobrego”. Przychód ze sprzedaży Świeżaków w tym okresie wyniósł 714 662 zł i zostanie przekazany w całości na rzecz Caritas Polska, która przeznaczy zebrane środki na przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Przekazanie przychodu ze sprzedaży Świeżaków jest kolejnym ważnym elementem wieloletniej współpracy Biedronki z Caritas. Sieć realizuje wspólne akcje z Caritas diecezjalnymi od 2006 r. Z okazji Dnia Dziecka – co roku – Jeronimo Martins Polska S.A. z Caritas lokalnymi organizuje, z myślą o najmłodszych podopiecznych, Ogólnopolskie Festyny Rodzinne „Bądźmy razem”, przekazując najbardziej potrzebującym tysiące paczek i upominków. Paczki przygotowywane są też dla dzieci objętych opieką Caritas z okazji Mikołajek, a także małych pacjentów warszawskich szpitali w Światowy Dzień Chorego. Od początku współpracy z Caritas w Polsce Jeronimo Martins Polska S.A.  przekazało ponad 1,3 mln paczek.

Sieć uczestniczy również w zbiórkach żywności organizowanych przez diecezjalne Caritas pod hasłem „Tak, pomagam”. Biedronka jest też partnerem Caritas w programie „Spiżarnia Caritas”. W jego ramach przekazuje niesprzedaną, nadającą się do spożycia żywność, bezpośrednio z centrów dystrybucyjnych i wybranych sklepów, do punktów wydawania żywności „Spiżarnia Caritas”, które dostarczają ją najbardziej potrzebującym.