120 specjalnych sportowców zmierzyło się z własną niemocą i niepełnosprawnością. W Dobroszycach odbył się dwunasty Dolnośląski Dzień Treningowy Olimpiad Specjalnych. Uczestnikami były osoby z niepełnosprawnością intelektualną i jednocześnie obniżonym poziomie sprawności fizycznej. Współorganizatorem imprezy od  wielu lat jest Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w Dobroszycach.

Uroczysta oprawa, wniesienie i podniesienie flagi Olimpiad Specjalnych oraz występ młodych artystów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego zainaugurowały XII Dolnośląski Dzień Treningowy Olimpiad Specjalnych. Witając  zebranych zawodników, trenerów, wolontariuszy i gości, Małgorzata Jesionek, Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego przypomniała słowa św. Pawła z Listu do Tesaloniczan: „W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem”. – Te zawody, te sportowe zmagania to dobre zawody – podkreśliła.  Zwróciła też uwagę na ogromną inspirację, jaką daje obserwowanie osób dotkniętych niepełnosprawnościami i pokonujących swe bariery. Każdy wystąpił w prawdziwie dobrych zawodach, w których każdy zwycięża po zmaganiach z niezwykle trudnym przeciwnikiem, bólem chorobą niepełnosprawnością.

Ilona Trzciańska  – Senger trener z ośrodka w Dobroszycach wskazała na niezwykłą mobilizację jaką dostrzega się w uczestnikach w Dniu Treningowym Olimpiad Specjalnych. – Tu niema chowania emocji, wysiłek, zmaganie, wszystko jest tuż pod skórą, każdy sukces to wielka euforia, zarówno u zawodnika jak i trenerów oraz rodziców – podkreśla.

W Dniu Treningowym uczestniczą studenci Akademii Wychowania Fizycznego, którzy sędziują w poszczególnych konkurencjach oraz pomagają jako wolontariusze. Ich pomoc jest nie oceniona – podkreśla Marcin Stelmach, dyrektor Domu Opieki w Dobroszycach – Z jednej strony sami zdobywają doświadczenie w pracy z osobami dotkniętymi niepełnosprawnością,  z drugiej swoim entuzjazmem i młodością motywują uczestników do pokonywania swoich ograniczeń.

Dzięki systematycznej i konsekwentnej pracy terapeutów osoby z niepełnosprawnościami mogą przeżywać wielkie, sportowe emocje jednak bez rywalizacji, ponieważ nie maja możliwości zrozumienia i przestrzegania zasad współzawodnictwa i przepisów sportowych. Dlatego każdy z uczestników zdobył złoty medal.