Caritas Diecezji Siedleckiej tegoroczną Wigilię dla osób w trudnej sytuacji materialnej i życiowej organizuje 22 grudnia w Białej Podlaskiej i 23 grudnia 2017r. w Siedlcach. Przy słowach Ewangelii,  modlitwy i śpiewie kolęd, uczestnicy spotkania będą wyczekiwać Narodzenia Pana Jezusa.

W Siedlcach Wigilia rozpocznie się o godz. 10:00 w Centrum Charytatywno-Duszpasterskim przy ul. Świrskiego 57. Swoją obecnością uroczystość uświetni Biskup Siedlecki Kazimierz Gurda i ks. Marek Bieńkowski, Dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej.

W Białej Podlaskiej spotkanie rozpocznie się o godz. 12:00 w budynku organizacji przy ul. Warszawskiej 15. Poprowadzi je ks. Andrzej Kubalski, Zastępca Dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej.

Podczas Wieczerzy wigilijnej pojawią się na stole tradycyjne potrawy, m.in.: barszcz czerwony, karp smażony, wigilijna kapusta i kluski z makiem.

Organizację Wigilii Caritas wspiera operator hal Selgros Cash&Carry, który przekaże produkty do przygotowania poczęstunku.

– Idea zasiadania razem, przy wspólnym stole, jest nam niezwykle bliska i nabiera szczególnego znaczenia w wigilijny wieczór. Jako firma, która na co dzień dostarcza produkty spożywcze do restauracji i sklepów, chcemy w tym szczególnym czasie podzielić się nimi z osobami potrzebującymi w całej Polsce. Caritas wspieramy w organizacji Wigilii już od 5 lat, ale w tym roku po raz pierwszy na tak dużą skalę. Na początku roku zaproponowaliśmy Caritas rozszerzenie akcji na całą Polskę. Kilkunastu oddziałom Caritas organizującym wigilie dla potrzebujących, przekażemy najpotrzebniejsze produkty niezbędne do ich organizacji. Spotkania łącznie zgromadzą niemal 10 tys. potrzebujących. – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Selgros Cash&Carry i Transgourmet.

Patronem medialnym akcji jest TVP.