[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wigilia Bożego Narodzenia to w polskiej tradycji dzień szczególny. W oczekiwaniu na radość Bożego Narodzenia zasiadamy do wspólnego stołu, by dzielić się chlebem dobroci. Caritas Kielecka wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie i Wojewódzkim Domem Kultury w Kielcach przygotowała 24 grudnia 2017 spotkanie wigilijne dla osób bezdomnych, samotnych i ubogich.

Rozpoczęło się ono Mszą św. w kieleckiej katedrze pod przewodnictwem biskupów: Jana Piotrowskiego, Mariana Florczyka i Andrzeja Kalety. Homilię wygłosił dyrektor Caritas ks. Stanisław Słowik, który przypomniał jak wiele dobra dokonuje się w okresie przedświątecznym dzięki zaangażowaniu wolontariuszy i wsparciu diecezjan. Wyrazem tego są m.in. wigilijne świece Caritas, zbiórki żywności, a także wigilia dla bezdomnych i samotnych. Ks. Słowik mówił, że wigilia organizowana jest po to, “by nikt nie czuł się w tym dniu opuszczony, by tworzyć jedną kochającą się rodzinę”.

Następnie wszyscy udali się do Wojewódzkiego Domu Kultury, by zasiąść do wigilijnego stołu. Na początku  odczytano Ewangelię o Narodzeniu Jezusa, bp Marian Florczyk pobłogosławił opłatki, a słowo do zebranych skierował bp Jan Piotrowski. Potem śpiewano kolędy, łamano się opłatkiem i składano sobie wzajemne życzenia. Na suto zastawionych stołach znalazły się tradycyjne potrawy: smażone ryby, kapusta z grochem, zupa grzybowa, pierogi, kluski z makiem, ciasta i napoje. Znaczną część produktów przekazała nieodpłatnie sieć hurtowni spożywczych Selgros Cash&Carry. Dla uczestników wigilijnego spotkania Caritas przygotowała też 500 paczek żywnościowych. Produkty do nich pochodziły z przedświątecznej zbiórki w sklepach regionu, podczas której do koszy wolontariuszy włożono 16 ton żywności. Dary do paczek przekazał również Kielecki Bank Żywności, a z własnych środków Caritas dokupiła wędlinę.

ks. Krzysztof Banasik

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]