Mamy nowego busa dla niepełnosprawnych

59

11 stycznia Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas w Sycewicach wzbogaciły się o nowego busa do przewozu osób niepełnosprawnych.  – Bardzo się cieszymy, że nowy bus trafił do naszej placówki. Jest bardzo wygodny i świetnie przystosowany do naszych niepełnosprawności. Jazda nim to prawdziwa przyjemność – mówi  Maciej Kukliński, uczestnik dojeżdżający z Motarzyna.

Po uroczystym przekazaniu kluczyków ks. bp Edward Dajczak dokonał aktu poświęcenia nowego pojazdu. – Pragnę, żeby tym pojazdem bezpiecznie poruszali się po drogach. Niech św. Krzysztof zawsze nad wami czuwa – powiedział bp Dajczak.

Uroczystość zaszczycili przedstawiciele lokalnych władz samorządowych ze starostą powiatu słupskiego Zdzisławem Kołodziejskim oraz dyrektor PCPR Urszula Dąbrowska. Wójt Kobylnicy Leszek Kuliński przekazał ramkę do tablic rejestracyjnych z logo gminy.

Ford Transit Custom, to jednostka z silnikiem 2,0l o mocy 96 kW, wyposażony w 8 miejsc przystosowanych do przewozu osób niepełnosprawnych. Zakup busa dofinansował powiat słupski i PFRON.

Tekst: Stanisław Matusiak