O projekcie

Jesienno-zimowa akcja realizowana od 2015r. polega na dowożeniu gorącego posiłku, ciepłych koców, skarpet i śpiworów osobom bezdomnym, przebywającym w okresie zimowym poza schroniskami i noclegowniami. Patrole Straży Miejskiej m.st. Warszawy docierają do znanych sobie miejsc, często trudno dostępnych, z termosami z zupą oraz innym zaopatrzeniem przygotowywanym przez Caritas Polska. Ciepłe posiłki przygotowuje kuchnia działająca przy Caritas Polska i kuchnia Spółdzielni Socjalnej „Kto rano wstaje” działająca przy schronisku Caritas Archidiecezji Warszawskiej.

W edycji ZIMA 2017/18 strażnicy miejscy przekazali osobom bezdomnym ponad 2500 litrów pożywnej zupy, 100 ciepłych koców i 640 par wełnianych skarpet. Do tej pory z pomocy skorzystało ponad 600 bezdomnych. Koszt przygotowania ciepłych posiłków, zakupu koców i skarpet na potrzeby tegorocznej edycji to 30 000 zł.

Zima, a zwłaszcza okres Bożego Narodzenia to najtrudniejszy czas dla osób bezdomnych. Co roku chcemy ofiarować im trochę ciepła w postaci gorącego posiłku, okrycia przed chłodem i życzliwego słowa. Pamiętamy, że pomagając ubogim sami zyskujemy wiele w zamian

– ks. Marcin Iżycki, Dyrektor Caritas Polska