O projekcie

Co roku 24 grudnia w kilkunastu miastach – m.in. w Krakowie, Poznaniu, Białymstoku i Lublinie – ubodzy, bezdomni i samotni spotkają się przy wigilijnym stole. Coroczna akcja Caritas gromadzi w całej Polsce niemal 10 tys. osób, dla których to jedyna szansa na wspólny posiłek wigilijny. W 2017 r. po raz pierwszy Wigilia Caritas odbyła się na tak dużą skalę. Akcję wspiera sieć sklepów Selgros Cash&Carry. Idea wydarzenia pochodzi z Poznania, gdzie od piętnastu lat ubodzy gromadzą się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Tutaj, na Wigilii Caritas, zauważamy, że jest dużo potrzebujących. Atmosfera rodzinna jednoczy ludzi

– uczestnik Wigilii Caritas

Wigilia przy białym obrusie, na świątecznej zastawie, przy błyszczącej choince smakuje jednak inaczej, gdy pomagało się w organizacji Wigilii Caritas

– wolontariusz Caritas