Stoisko Caritas, było jednym z 26 przygotowanych przez organizacje pozarządowe, a targi obok pikniku samorządowego były jednym z wydarzeń uświetniających tegoroczne Dni Siemiatycz. Trzeci sektor prezentowała swoją działalność i na odwiedzających czekała cała moc atrakcji. Także wolontariusze Caritas przygotowali kilka niespodzianek dla osób odwiedzających namiot. Przygotowano punkt z malowaniem buzi dla dzieci i malowaniem paznokci, można było też wykazać się talentem w konkursie rysunkowym „Wolontariat fajna sprawa”. Gościnni wolontariusze czekali na gości z kawą, herbatą i orzeźwiającą wodą. Odwiedzając stoisko Caritas można było ciekawie spędzić czas, porozmawiać z wolontariuszami ale też poznać pracę organizacji. Przygotowane wcześniej kalendarium, pokazywało roczny harmonogram działań Caritas, dodatkowymi informacjami służyli też wolontariusze – dorośli i dzieci. Można było dowiedzieć się, jak zostać wolontariuszem i jak zapisać dziecko do prowadzonej w  Siemiatyczach świetlicy. Na koniec wizyty na stoisku Caritas goście otrzymywali pamiątkowe wizytówki z sentencjami dotyczącymi wolontariatu.

Za zaangażowanie i udział w Targach Organizacji Pozarządowych wolontariusze Caritas otrzymali specjalne podziękowania burmistrza Siemiatycz Piotra Siniakowicza i pamiątkowy medal upamiętniający 25 lat samorządu terytorialnego Miasta Siemiatycze. W imieniu wszystkich wolontariuszy Caritas dyplom i medal z rąk burmistrza odebrała Agnieszka Olendzka. Burmistrz dziękował wolontariuszom Caritas i innym organizacjom za udział w targach i zaangażowanie w przygotowanie tej imprezy.

W Siemiatyczach działają 2 Parafialne Zespoły Caritas i 5 Szkolnych Kół Caritas, w targach uczestniczyły grupy, którymi na co dzień kierują: Agnieszka Olendzka, Teresa Kłopotowska, s. Katarzyna Łukowiak, ks. Mariusz Woltański i Agnieszka Bolewska-Iwaniuk.

Działania Caritas w Siemiatyczach mają wieloletnią tradycję i powadzone są na różnych płaszczyznach. Przy obu siemiatyckich parafiach prowadzone są punkty przyjmowania i wydawania odzieży, przy parafii pod wezwaniem Wniebowzięcia NMP prowadzona jest świetlica dla dzieci i młodzieży. Działalność Caritas można było poznać podczas siemiatyckich targów organizacji pozarządowych, jednak praca wolontariuszy trwa cały rok, a każdy kto szuka pomocy lub chce przyłączyć się do wolontariatu może zgłosić się do Caritas w swojej parafii.

Tekst: Agnieszka Bolewska – Iwaniuk

Zdjęcia: Wolontariusze Caritas