W spotkaniu uczestniczyło ponad 130 osób z różnych zakątków naszej diecezji (z 37 Parafialnych Zespołów Caritas).

Rekolekcjonistą był ks. Zygmunt Zapaśnik- Diecezjalny Ojciec Duchowny. Opiekę duszpasterską nad całą grupą sprawował również ks. Stanisław Podfigórny – Dyrektor Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej.

Program spotkań obejmował przede wszystkim: Eucharystie, Drogę Krzyżową, nabożeństwa, konferencje i spotkania w podgrupach.

Ks. Zygmunt mówił nam o miłości do Boga i do człowieka. O tym, że jesteśmy dla Boga skarbem, a nawet „skarbuniem”.

Rekolekcjonista pokazał nam także różnicę pomiędzy wiarą a religijnością/ pobożnością. Nie sztuką jest bowiem uczestniczenie w praktykach religijnych, za którymi nie idzie Miłosierdzie do bliźniego. Kochać bliźniego jak siebie samego to trudne przykazanie Jezusa, któremu ciężko sprostać. Nikt nie jest samotną wyspą, żyjemy wśród ludzi i to dla nich musimy przede wszystkim mieć miłosierdzie, troskę, życzliwość.

Miłość do Boga bez miłości do człowieka jest dewocją.

Dewocja jest niezależna od wieku człowieka, wykształcenia, pochodzenia, miejsca zamieszkania. Można żyć w dewocji jako starsza Pani, jako uczeń, student, pracownik itd. Jeśli nie kochamy ludzi, nie mamy do nich  miłosierdzia, życzliwości, to nasze praktyki są tylko religijnością, bez głębi wiary chrześcijańskiej.

Wiara  jest naszą relacją z Bogiem, rodzącą się ze słuchania słowa Bożego.

W sobotę naszą grupę odwiedził J.E. Ks. Biskup Tadeusz Lityński- Ordynariusz naszej diecezji, który wyraził swoją radość z obecności wolontariuszy PZC na rekolekcjach Caritas. Ksiądz Biskup powiedział, że wie jaką wartość ma praca wolontariuszy na rzecz najbardziej potrzebujących, bo sam jako Proboszcz zakładał Caritas w parafiach, w których posługiwał.

W sobotę wieczorem odbyło się również spotkanie wolontariuszy z pracownikami Caritas, na którym poruszane były aktualne akcje i dzieła Caritas.

Podczas spotkań w grupach próbowaliśmy odpowiedzieć na dwa pytania:

Co mogę zrobić z Roku Miłosierdzia dla swojego zbawienia?

Jak działać skuteczniej w Roku Miłosierdzia?

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, którzy wzięli udział w naszych Wielkopostnych Rekolekcjach.

Dziękujemy Księdzu Rekolekcjoniście za tak wartościowy dla nas czas.

Dziękujemy pracownikom i wolontariuszom Domu Uzdrowienia Chorych za ich posługę.