8 stycznia w kościele pw. Św. Józefa Rzemieślnika w Koszalinie i nazajutrz w słupskim kościele pw. św. Jana Kantego odbyły się charytatywne koncerty kolęd w wykonaniu Macieja Miecznikowskiego, wokalisty znanego z popularnych oratoriów i telewizyjnych show.

Dochód z koncertów wspomoże modernizację istniejących pomieszczeń Domu Samotnej Maki w Koszalinie i dobudowę nowych, w czym diecezjalna Caritas liczy na dofinansowanie ze środków unijnych. Jej dyrektor, ks. Roda, podkreśla, że DSM jest darem Koszalina dla św. Jana Pawła II, honorowego obywatela miasta, przekazanym diecezji w przeddzień jego wizyty w Koszalinie w 1991 roku.

Przebudowa ma służyć poszerzeniu oferty placówki nie tylko o 6 dodatkowych miejsc dla matek z dziećmi, ale także o odpowiednią infrastrukturę. – Chcemy zapewnić im nie tylko godne warunki życia, ale też zaplecze, które ułatwi im aktywizację społeczną i zawodową – powiedział ks. Roda.

Opiekujące się domem siostry ze Wspólnoty Dzieci Łaski Bożej widzą, jak bardzo jest on miastu potrzebny oraz jak wielu koszalinian docenia jego rolę. – Papierkiem lakmusowym jest to, że ludzie nas nieustannie wspierają, pytają, czego potrzebujemy, przynoszą potrzebne rzeczy, służą w ramach wolontariatu – powiedziała s. Barbara Wilkowska, kierownik DSM. Obecnie DSM może przyjąć 12 osób, w tym momencie przebywa w nim 5 matek i 8 dzieci. Bywa, że w pokoju przygotowanym dla 3 matek mieszka tylko jedna, ale posiadająca trójkę dzieci. Istnieje konieczność takiej przebudowy placówki, by dla każdej rodziny przystosowany był 1 pokój z własną łazienką.

Podczas koncertu sprzedawano cegiełki- audiobooki z bajkami dla dzieci nagrane przez Duszpasterstwo Akademickie w Słupsku. Audiobook dostępny jest również on-line poprzez stronę www.studencidzieciom.pl.