Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to akcja wspierająca naszych najmłodszych Podopiecznych, do udziału w której serdecznie zachęcają ambasadorzy akcji.Akcję można wesprzeć nabywając Świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom w parafiach w całej Polsce.

Jałmużna Wielkopostna

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna, której celem jest zwrócenie uwagi społecznej i konkretnych ludzi, szczególnie dzieci, na los osób chorych i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. To także szczególne wezwanie do zainteresowania potrzebującymi, będącymi tuż obok nas, których w natłoku codziennych spraw, tak często nie zauważamy.

Program “Skrzydła”

Wakacyjna Akcja Caritas

Tornister Pełen Uśmiechów

Okna życia

Okno to bezpieczne miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko. Okno otwiera się od zewnątrz, jest w nim zamontowane ogrzewanie i wentylacja. Po otwarciu włącza się alarm, który wzywa opiekujące się oknem osoby – najczęściej są to zakonnice. Potem niezwłocznie uruchamiane są procedury medyczno-administracyjne, to znaczy powiadomione zostają pogotowie ratunkowe i sąd rodzinny.

Tytka Charytatywna

Wypełnij papierową torbę (zwaną w różnych regionach tytką, tutką czy siatką) artykułami pierwszej potrzeby – spożywczymi i chemii gospodarczej, które sam rozprowadzisz wśród potrzebującym w twojej okolicy lub my Tobie w tym pomożemy. Tytki charytatywne trafiają również do placówek Caritas, w których codziennie przygotowujemy posiłki dla ubogich.

Kromka chleba Caritas

„Caritas” jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby osób ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według życiowego miejsca i potrzeb. Takie rozumienie miłości stało się impulsem do powstania akcji „Kromka Chleba dla sąsiada”. Ma ona na celu wsparcie samotnych starszych osób w przeżywaniu codzienności oraz uwrażliwienie społeczeństwa na ich los.

Tak. Pomagam!

W dniach 7 i 8 grudnia 2018 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 - 20:00 w piątek oraz w sobotę od godziny 10:00 - 20:00 (lub do zamknięcia sklepu), Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce, XV zbiórkę żywności.

Spiżarnia Caritas

Spiżarnia Caritas to ogólnopolski Program odbioru i dystrybucji pełnowartościowej żywności wycofanej ze sprzedaży. Sklepy przekazują żywność o krótkim terminie ważności, ale bardzo dobrej jakości – mięso, ryby, nabiał, produkty garmażeryjne, pieczywo, warzywa, owoce. 20 Caritas Diecezjalnych zaangażowało się w Program. Współpracujemy z siecią sklepów Biedronka, marketami TESCO oraz ALDI.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

Program w swoich założeniach przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych.

Serwis pomagam.caritas.pl

Bezdomni – damy radę!

Uliczny Patrol Medyczny

Trochę ciepła dla bezdomnego