Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to akcja wspierająca naszych najmłodszych Podopiecznych, do udziału w której serdecznie zachęcają ambasadorzy akcji.Akcję można wesprzeć nabywając Świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom w parafiach w całej Polsce.

Jałmużna Wielkopostna

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna, której celem jest zwrócenie uwagi społecznej i konkretnych ludzi, szczególnie dzieci, na los osób chorych i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. To także szczególne wezwanie do zainteresowania potrzebującymi, będącymi tuż obok nas, których w natłoku codziennych spraw, tak często nie zauważamy.

Program “Skrzydła”

Wakacyjna Akcja Caritas

Tornister Pełen Uśmiechów

Okna życia

Okno to bezpieczne miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko. Okno otwiera się od zewnątrz, jest w nim zamontowane ogrzewanie i wentylacja. Po otwarciu włącza się alarm, który wzywa opiekujące się oknem osoby – najczęściej są to zakonnice. Potem niezwłocznie uruchamiane są procedury medyczno-administracyjne, to znaczy powiadomione zostają pogotowie ratunkowe i sąd rodzinny.

Tytka Charytatywna

Wypełnij papierową torbę (zwaną w różnych regionach tytką, tutką czy siatką) artykułami pierwszej potrzeby – spożywczymi i chemii gospodarczej, które sam rozprowadzisz wśród potrzebującym w twojej okolicy lub my Tobie w tym pomożemy. Tytki charytatywne trafiają również do placówek Caritas, w których codziennie przygotowujemy posiłki dla ubogich.

Kromka chleba Caritas

„Caritas” jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby osób ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według życiowego miejsca i potrzeb. Takie rozumienie miłości stało się impulsem do powstania akcji „Kromka Chleba dla sąsiada”. Ma ona na celu wsparcie samotnych starszych osób w przeżywaniu codzienności oraz uwrażliwienie społeczeństwa na ich los.

Tak. Pomagam!

Święta Wielkiej Nocy, podobnie jak Boże Narodzenie, to szczególny czas kiedy każdemu człowiekowi potrzebna jest bliskość drugiego człowieka. Za pomocą prostego gestu można pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, że nie są sami. Caritas pragnie na święta dotrzeć z pomocą do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie, aby każdy mógł cieszyć się wielkanocnym śniadaniem.

Spiżarnia Caritas

Spiżarnia Caritas to ogólnopolski Program odbioru i dystrybucji pełnowartościowej żywności wycofanej ze sprzedaży. Sklepy przekazują żywność o krótkim terminie ważności, ale bardzo dobrej jakości – mięso, ryby, nabiał, produkty garmażeryjne, pieczywo, warzywa, owoce. 20 Caritas Diecezjalnych zaangażowało się w Program. Współpracujemy z siecią sklepów Biedronka, marketami TESCO oraz ALDI.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

Program w swoich założeniach przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych.

Serwis pomagam.caritas.pl

Bezdomni – damy radę!

Uliczny Patrol Medyczny

Trochę ciepła dla bezdomnego