O projekcie

Caritas Polska prowadzi Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Warszawie

Jest to miejsce, gdzie osoby z różnych krajów mogą otrzymać bezpłatną pomoc. Staramy się znaleźć rozwiązanie w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji. Podchodzimy indywidualnie do potrzeb każdej osoby i rodziny. Udzielamy także wsparcia osobom uciekających z terenów objętych wojną lub konfliktami zbrojnymi jak np. Afganistan lub Ukraina.

NASZE DZIAŁANIA

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom zapewnia cudzoziemcom:

• pomoc psychologiczną i doradztwo;
  • pomoc rzeczową i socjalną;
  • pomoc w organizacji codziennych spraw, takich jak kontakt z urzędami, wynajęcie mieszkania, przygotowanie pism i wniosków, tłumaczenie z języka polskiego w trakcie wizyt np. w urzędach.

ZESPÓŁ

Renata Makuch – doradca ds. integracji, udziela głównie pomocy psychologicznej oraz doradczej, telefon: +48 735 255 153, e-mail: rmakuch@caritas.org.pl

Raisa Gairbekova – doradca ds. integracji, udziela głównie pomocy w organizacji codziennych spraw, towarzyszy jako tłumacz w załatwianiu spraw w urzędach, placówkach edukacyjnych i medycznych, telefon: +48 660 424 014, e-mail: rgairbekova@caritas.org.pl

DANE KONTAKTOWE

Ul. Towarowa 25A, Warszawa, telefon: +48 660 424 014.

Biuro jest czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00, interesantów przyjmujemy od godziny 9.00 do 15.00.

W czasie epidemii zaleca się, by wizytę osobistą poprzedzić rozmową telefoniczną.

Do Caritas Polska można dostarczyć:

• żywność z długim terminie przydatności, w tym żywność dla dzieci (słoiczki, słodycze)
  • pieluchy jednorazowe dla dzieci, mokre chusteczki
  • środki higieniczne (żele pod prysznic, szampony, mydło itp.)
  • odzież dla dzieci i dla dorosłych (TYLKO RZECZY NOWE)

Darowizny można dostarczać do Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas Polska, ul. Towarowa 25A, Warszawa, TYLKO PO WCZEŚNIEJSZYM UZGODNIENIU TELEFONICZNYM POD NUMEREM +48 735 255 153 (Renata Makuch)

Zachęcamy też do zakupu kart podarunkowych do sklepów spożywczych. Dadzą one możliwość osobie potrzebującej zakupu niezbędnych produktów spożywczych. Karty podarunkowy można dostarczyć do Caritas Polska na ul. Towarową 25A TYLKO PO WCZEŚNIEJSZYM UZGODNIENIU TELEFONICZNYM POD NUMEREM +48 735-255-153 (Renata Makuch) lub jeśli karta posiada e-kod, prosimy o wysłanie go na adres rmakuch@caritas.org.pl z dopiskiem jakiej wartości jest karta.