Tak. Pomagam!

W dniach 25 i 26 września 2020 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę od godziny 10:00 do 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w wybranych supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce, już osiemnastą zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM!”.

W tym trudnym dla wszystkich roku związanym z występowaniem koronawirusa SARS-CoV-2, mamy wyjątkową okazję do dzielenia się dobrem. Ten trudny czas został nam dany, byśmy siebie sprawdzili i zadali sobie pytanie: czy umiem dać komuś cząstkę siebie? Widząc, jak wiele osób odpowiada na apele Caritas Polska, nie ma wątpliwości, że społeczeństwo i wszystkie osoby włączajcie się w organizacje tej zbiórki i tym razem nie zawiodą.

Za pomocą prostego gestu można pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, również spowodowanej skutkami pandemii koronowirusa, że nie są sami. Caritas pragnie jak zawsze dotrzeć z pomocą do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie. Produkty zebrane podczas zbiórki trafiają do najbiedniejszych seniorów, dzieci, rodzin wielodzietnych, osób samotnie wychowujących dzieci, bezdomnych, chorych i bezrobotnych, a także do osób pracujących, których nie stać na zakup żywności.

Każdorazowo w akcji zbierania żywności uczestniczy około 20 tys. Wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas. Niestety z uwagi na występowanie koronowirusa i ograniczenia sanitarno-epidemiologiczne należy liczyć się z tym, że do zbiórki przystąpi bardzo ograniczona liczba wolontariuszy. “Tak, Pomagam!” przeprowadzona będzie m.in. w wybranych sklepach sieci Biedronka, Lidl, Tesco, Carrefour, Kaufland, Lewiatan, B1 i wielu innych.

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając w trakcie zbiórki TAK, Pomagam!
SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).

Bartłomiej Kulisz – Koordynator XVIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności TAK, Pomagam!
tel. 22 334 85 03 e-mail: bkulisz@caritas.pl