Tak. Pomagam!

Już 7 grudnia startuje XV Jubileuszowa Zbiórka Żywności Caritas TAK, POMAGAM!

W dniach 7 i 8 grudnia 2018 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę od godziny 10:00 – 20:00 (lub do zamknięcia sklepu), Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce, XV zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM!”.

Podczas bożonarodzeniowej zbiórki wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których najuboższe rodziny i placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki.

Boże Narodzenie to szczególny czas, w którym każdemu człowiekowi potrzebna jest bliskość drugiego. Za pomocą prostego gestu można pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, że nie są sami. W Święta Caritas pragnie dotrzeć z pomocą do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie, aby każdy mógł cieszyć się wigilijnym posiłkiem. Produkty zebrane podczas zbiórki trafiają do najbiedniejszych dzieci, rodzin wielodzietnych, osób samotnie wychowujących dzieci, bezdomnych, chorych i bezrobotnych, a także do osób pracujących, których nie stać na zakup żywności. Każdorazowo w akcji zbierania żywności uczestniczy około 20 tys. wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i szkolnych Kół Caritas. Bożonarodzeniowa zbiórka Tak, Pomagam! przeprowadzona będzie m.in. w sklepach sieci Biedronka, Carrefour, Kaufland, Lidl, Lewiatan, Mila, Polomarket i Tesco i wielu innych.

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając w trakcie zbiórki TAK, Pomagam! SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).

Bartłomiej Kulisz – Koordynator XIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności TAK, Pomagam!
tel. 22 334 85 03 e-mail: bkulisz@caritas.pl