Tak. Pomagam!

UWAGA: wychodząc naprzeciw zaleceniom mającym zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-CoV-2, uprzejmie informujemy, że Ogólnopolska Zbiórka Żywności „Tak. Pomagam!”, która miała się odbyć w dniach 20 i 21 marca 2020 roku, nie odbędzie się w zaplanowanym terminie. O nowym terminie akcji poinformujemy najszybciej, jak będzie to możliwe.

XVIII Zbiórka Żywności Caritas TAK, POMAGAM!

W dniach 20 i 21 marca 2020 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę od godziny 10:00 do 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce, już osiemnastą zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM!”.

Podczas bożonarodzeniowej zbiórki wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których najuboższe rodziny i placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki.

Święta Wielkiej Nocy, podobnie jak Boże Narodzenie, to szczególny, bardzo ważny czas, kiedy każdemu człowiekowi potrzebna jest bliskość drugiego człowieka. Za pomocą prostego gestu można pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, że nie są sami. Caritas pragnie na święta dotrzeć z pomocą do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie, aby każdy mógł cieszyć się wielkanocnym śniadaniem. Produkty zebrane podczas zbiórki trafiają do najbiedniejszych dzieci, rodzin wielodzietnych, osób samotnie wychowujących dzieci, bezdomnych, chorych i bezrobotnych, a także do osób pracujących, których nie stać na zakup żywności.

Każdorazowo w akcji zbierania żywności uczestniczy około 20 tys. wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas. Wielkanocna zbiórka “Tak, Pomagam!” przeprowadzona będzie m.in. w sklepach sieci Biedronka, Lidl, Tesco, Carrefour, Kaufland, Lewiatan, Polomarket, B1 i wielu innych..

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając w trakcie zbiórki TAK, Pomagam!
SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).

Bartłomiej Kulisz – Koordynator XVIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności TAK, Pomagam!
tel. 22 334 85 03 e-mail: bkulisz@caritas.pl