Tak. Pomagam!

92 000 kg żywności trafi do blisko 30 000 tys. osób potrzebujących z rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców, bezdomnych i chorych oraz do placówek prowadzonych przez Caritas diecezjalne, dzięki przeprowadzonej w dniach 4–5 września 2020 roku XVIII Zbiórce Żywności “Tak. Pomagam!”. W akcję zaangażowanych było prawie 6000 wolontariuszy, którzy zbierali żywność w 795 sklepach.

XVIII Zbiórka Żywności Caritas trwała dwa dni, odbyła się w piątek i sobotę 25–26 września 2020 br. Wolontariusze zbierali żywność w placówkach sieci Biedronka, Lidl, Carrefour, Kaufland, Lewiatan, Mila, Netto, Tesco, Stokorotka, Społem, Auchan, B1 i wielu innych sklepach. W koszach Caritas znalazły się: mleko, mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy mięsne i warzywne, dżemy, majonez, sosy i zupy w proszku, herbata, płatki śniadaniowe, napoje i słodycze dla najmłodszych, a także środki czystości. Zebrane artykuły zostaną przekazane potrzebującym w postaci paczek oraz jako pomoc doraźna dla placówek Caritas.

W tym trudnym dla wszystkich roku związanym z występowaniem koronawirusa SARS-CoV-2, mamy wyjątkową okazję do dzielenia się dobrem. Ten trudny czas został nam dany, byśmy siebie sprawdzili i zadali sobie pytanie: czy umiem dać komuś cząstkę siebie? Widząc, jak wiele osób odpowiada na apele Caritas Polska, nie mieliśmy wątpliwości, że i tym razem społeczeństwo włączy się w zbiórkę żywności.

Składamy serdeczne podziękowania każdemu, kto zaangażował się w przeprowadzenie XVIII Zbiórki Żywności „Tak. Pomagam!”. To dzięki ludziom dobrej woli możemy pomagać. Szczególne podziękowania należą się naszym wolontariuszom oraz kierownikom sklepów, w których udało się po raz kolejny przeprowadzić zbiórkę. Następna edycja zbiórki żywności „Tak. Pomagam!” planowana jest na 4-5 grudnia 2020 roku.

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając w trakcie zbiórki TAK, Pomagam!
SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).

Bartłomiej Kulisz – Koordynator XVIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności TAK, Pomagam!
tel. 22 334 85 03 e-mail: bkulisz@caritas.pl