Tak. Pomagam!

XXI Zbiórka Żywności Tak. Pomagam!

W dniach 2-3 grudnia 2022 roku (piątek, sobota), Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce dwudziestą pierwszą zbiórkę żywności pod hasłem „Tak, POMAGAM!”.

Podczas zbiórki wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których najuboższe rodziny i placówki Caritas będą mogły przygotować świąteczne posiłki.

Święta Bożego Narodzenia to bardzo ważny czas, kiedy każdemu potrzebna jest bliskość drugiego człowieka. Za pomocą prostego gestu możemy pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, że nie są sami.

Poprzednia, wielkanocna zbiórka „Tak, Pomagam!”, była prowadzona m.in. w sklepach sieci Biedronka, Lidl, Carrefour, Kaufland, Netto i wielu innych. Do koszy ustawionych za liniami kas trafiły artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu – cukier, olej, kasze, ryż, makaron, czekolada, ciastka, cukierki, herbata, kawa, itp.

W akcji wzięło udział ponad 14,6 tys. wolontariuszy.

– Wszystkim, którzy zaangażowali się zarówno w zbieranie jak i w przekazywanie żywności serdecznie dziękujemy – mówi Bartłomiej Kulisz, koordynator XXI Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności „Tak. Pomagam!”. Najbliższa zbiórka jest zaplanowana w dniach 2-3 grudnia 2022 r.

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając
SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).

Bartłomiej Kulisz – koordynator XXI Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności „Tak. Pomagam!”
tel. 22 334 85 03 e-mail: bkulisz@caritas.pl