Tak. Pomagam!

XX jubileuszowa Zbiórka Żywności Tak. Pomagam!

W dniach 25 i 26 marca 2022 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę w godzinach 10:00 – 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce dwudziestą zbiórkę żywności pod hasłem „Tak, POMAGAM!”.

Podczas wielkanocnej zbiórki wolontariusze będą zbierali artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których najuboższe rodziny i placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki. Wielkanocna zbiórka „Tak, Pomagam!” prowadzona będzie m.in. w sklepach sieci Biedronka, Lidl, Carrefour, Kaufland, Netto i wielu innych. Do koszy, które będą ustawione za linią kas najlepiej włożyć cukier, olej, kaszę, ryż, makaron, czekoladę, ciastka, cukierki, herbatę, kawę, itp.

Święta Wielkiej Nocy, podobnie jak Boże Narodzenie, to bardzo ważny czas, kiedy każdemu człowiekowi potrzebna jest bliskość drugiego człowieka. Za pomocą prostego gestu można pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, że nie są sami.

Jubileuszowa XX Zbiórka żywności w końcu będzie mogła odbyć się z udziałem Wolontariuszy, którzy od dawna czekali, aby móc ponownie spotykać się z wielką łaskawością osób robiących zakupy.

Liczymy na duży odzew, bo chcemy dotrzeć z pomocą do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie. Tak, aby każdy mógł cieszyć się wielkanocnym śniadaniem. Te Wielkanocne na święta będą szczególne, bo w wielu polskich domach, będziemy je spędzać w obecności ukraińskich barci i sióstr.

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając
SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).

Bartłomiej Kulisz – Koordynator XX Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności „Tak. Pomagam!’
tel. 22 334 85 03 e-mail: bkulisz@caritas.pl