Pomoc żywnościowa dla najuboższych rodzin z Sudanu Południowego

Wesprzyj najuboższe rodziny z miejscowości Yirol w Sudanie Południowym.

We współpracy ze Zgromadzeniem Misjonarzy Kombonianów Serca Jezusowego, z diecezji Rumbek w Sudanie Południowym, Caritas realizuje projekt wsparcia żywnościowego najuboższych rodzin w miejscowości Yirol. Celem działań jest udzielenie bezpośredniej pomocy osobom, które nie są w stanie wyżywić siebie i swoich rodzin podczas dotykającej obecnie Sudan Południowy klęski głodu. Ograniczenia związane z wybuchem pandemii COVID-19 sprawiły, że dzieci ze środkowisk zagrożonych głodem, które dotychczas korzystały z programów regularnego dożywiania w szkołach, utraciły taką możliwość, co znacznie pogorszyło sytuację najuboższych sudańskich rodzin. W ramach projektu pomoc żywnościowa została skierowana do 100 rodzin z miasta Yirol żyjących w ekstremalnej biedzie. Przekazane paczki zawierały podstawowe produkty żywnościowe umożliwiające przygotowywanie prostych, codziennych posiłków (ryż, fasola, olej).

Kwota do zebrania: 30.000 zł

Przekaż darowiznę teraz. Liczy się każda wpłata. Dziękujemy!