Paczka
dla Ukrainy
Mieszkańcy Ukrainy żyją na krawędzi. Nawet kilka razy w ciągu dnia schodzą do piwnic i schronów, często nieogrzewanych i pozbawionych prądu. Bez jedzenia, wody, odzieży i podstawowych środków higienicznych. Znikają domy, sklepy, szkoły, szpitale i miejsca pracy. Nawet najdrobniejsza pomoc daje ludziom nadzieję. Paczka dla Ukrainy to akcja Caritas, dzięki której wielodzietne rodziny i seniorzy otrzymują produkty żywnościowe i artykuły higieniczne, zabezpieczające ich najpilniejsze potrzeby. Przyłącz się, bo każda, nawet najmniejsza kwota buduje nadzieję!
Jak mogę pomóc?
Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

Udzielana mieszkańcom Ukrainy pomoc w ramach akcji Paczka dla Ukrainy jest pomocą rzeczową. Potrzebujący otrzymują ją w formie kilkunastokilogramowej paczki z żywnością i środkami higienicznymi. Jedna paczka zawiera produkty o wartości ok. 350 zł. Możesz ufundować całą paczkę lub więcej, ale jeśli to dla Ciebie za dużo, pamiętaj, że wystarczy już ułamek tej kwoty, by mieć udział w pomocy dla tych, którzy doświadczają koszmaru wojny.

Jeśli chcesz pomóc ufundować paczkę, możesz skorzystać z formularza obok. Wybierz wpłatę jednorazową lub wsparcie cykliczne. Jeśli chcesz wspierać mieszkańców Ukrainy co miesiąc, możesz przekazywać wsparcie poprzez:

1. automatyczne obciążenie karty (stałe pobranie, ustalone np. na 3 lub 15 dzień miesiąca),
  2. ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym (stałe pobranie),
  3. polecenie zapłaty.

Dwie pierwsze opcje wpłaty znajdziesz w formularzu obok. Pamiętaj, że ze stałego wsparcia zawsze możesz zrezygnować.

Jeśli chcesz włączyć się w akcję Paczka dla Ukrainy, możesz także:

• wybrać przelew tradycyjny, wpłacając dowolną kwotę na konto
    numer: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384
    tytuł wpłaty: UKRAINA
  • lub wysłać SMS o treści UKRAINA pod numer 72052 (koszt 2,46 zł).

Dziękujemy za Twoją hojność!

Jak mogę pomóc?
Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

• automatyczne obciążenie karty,
  • polecenie zapłaty
  • ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym.

Jeśli chcesz pomóc, ale nie jesteś gotowy na stałe zobowiązanie finansowe, możesz zdecydować się na wpłatę jednorazową.

Wszystkie opcje wpłaty znajdziesz w formularzu obok.

Każde wsparcie ma dla nas ogromne znaczenie. Dziękujemy z góry za Twoją hojność!

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Zarejestruj organizację kościelną lub parafię, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami swojej wspólnoty możesz wspierać rodziny mieszkające na Ukrainie.

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytułem:
Ukraina

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytułem:
Ukraina

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Jak działamy?
Wymierna pomoc

Pomoc w formie paczek kierowana jest do najbardziej potrzebujących rodzin wielodzietnych i osób starszych we wschodniej części Ukrainy. Każda paczka zawiera około 30 produktów – żywności z długim okresem przydatności do spożycia i artykułów higienicznych. Kilkunastokilogramowa paczka to wymierna pomoc. Rodzinie z dwójką dzieci starczy mniej więcej na dwa tygodnie, a jednej potrzebującej osobie – na około miesiąc. Paczki pakowane są w Polsce, w magazynach Caritas, a następnie jadą na Ukrainę, gdzie ich dystrybucją zajmują się Caritas Ukraina i Caritas Spes.

Gdzie działamy?

Agresja rosyjska doprowadziła do zapaści ukraińskiej gospodarki i dramatycznego pogorszenia warunków i jakości życia mieszkańców Ukrainy – miliony ludzi straciły dom, mienie i pracę. Około 5 milionów z nich zostało zmuszonych do przesiedlenia się w inne, bezpieczniejsze rejony kraju lub do emigracji za granicę. Bezpieczne schronienie, dostęp do żywności, wody, prądu i opieki medycznej oraz środki na zakup artykułów pierwszej potrzeby to najpilniejsze potrzeby mieszkańców pogrążonego w wojnie kraju.

17,7 mln

tyle osób potrzebuje pomocy humanitarnej i ochrony

rodzin ograniczyło ilość

i jakość posiłków

5,7 mln

tyle dzieci w wieku szkolnym zostało dotkniętych skutkami działań wojennych

5 mln

tylu mieszkańców Ukrainy zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów

340 zł

tyle wynosi miesięczny koszt gazu w okresie zimowym

2,7 mln

tyle osób zmaga się z bezrobociem w Ukrainie

Sytuacja humanitarna na Ukrainie

17,7 mln
tyle osób potrzebuje pomocy humanitarnej i ochrony
rodzin ograniczyło ilość i jakość posiłków
> 5,7 mln
tyle dzieci w wieku szkolnym zostało dotkniętych skutkami działań wojennych
5 mln
tylu mieszkańców Ukrainy zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów
tyle wynosi miesięczny koszt gazu w okresie zimowym
2,7 mln
tyle osób zmaga się z bezrobociem w Ukrainie
„Postanowiliśmy zostać”
Paczka od Caritas to jedyne wsparcie
Olga mieszka w małym miasteczku. Ma dziewięcioro dzieci. Najstarsza córka studiuje, ale najmłodsza ma dopiero 3 lata. Olga pracuje w fabryce, a jej mąż zajmuje się dziećmi. Rodzina od tego roku nie dostaje już zasiłku, a zarobki Olgi są niewielkie i zależą od tego, czy fabryka ma zbyt i czy maszyny są sprawne. W czasie zimy rodzinie najbardziej potrzeba opału, ciepłej odzieży i żywności. Paczka, którą otrzymuje od Caritas, jest ogromnym wsparciem. Olga jest bardzo wdzięczna za tę pomoc. Czy chciałaby wyjechać z kraju? — Komu my tam jesteśmy potrzebni? — pyta. Wie, że radykalna zmiana w życiu, gdy ma się tak liczną rodzinę, jest bardzo trudna. Mimo wszystko najlepszy jest własny dom.