Solidarni
z Ukrainą
Od początku konfliktu Caritas w Polsce pomaga ofiarom wojny na Ukrainie. Wspiera tych, którzy pozostali w swojej ojczyźnie, jak i tych, którzy dotarli do naszego kraju. Mieszkańcom Ukrainy udziela pomocy rzeczowej i finansowej, współpracując z rzymskokatolicką Caritas Spes oraz grekokatolicką Caritas Ukraina. W Polsce prowadzi 28 Centrów Pomocy Migrantom i Uchodźcom zapewniając kompleksowe wsparcie. Pomoc jest cały czas potrzebna, dlatego liczy się nawet najmniejsza wpłata na rzecz Ukrainy.
Jak mogę pomóc?
Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

Wsparcie od darczyńców przekłada się na pomoc mieszkańcom Ukrainy, którzy pozostali w kraju, oraz uchodźcom, którzy dotarli do Polski. Możesz pomóc tym, którzy mierzą się z cierpieniem, głodem, strachem i rozłąką wpłacając dowolną kwotę. Każda wpłata się liczy!

Jeśli chcesz pomóc, możesz skorzystać z formularza obok. Wybierz wpłatę jednorazową lub wsparcie cykliczne. Jeśli chcesz wspierać Ukrainę co miesiąc, możesz przekazywać wsparcie poprzez:

• automatyczne obciążenie karty (stałe pobranie, ustalone np. na 3 lub 15 dzień miesiąca),
  • ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym (stałe pobranie),
  • polecenie zapłaty.

Dwie pierwsze opcje wpłaty znajdziesz w formularzu obok. Pamiętaj, że ze stałego wsparcia zawsze możesz zrezygnować.

Jeśli chcesz wspomóc Ukrainę jednorazowo, możesz także:

• wybrać przelew tradycyjny, wpłacając dowolną kwotę na konto o numerze 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 tytułem wpłaty UKRAINA
  • zrobić przelew blik na telefon o treści UKRAINA przesłany pod numer +48 668 070 000
  • wysłać SMS o treści UKRAINA pod numer 72052 (2,46 zł z VAT).

Dziękujemy za Twoją hojność!

Jak mogę pomóc?
Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

Wsparcie od darczyńców przekłada się na pomoc mieszkańcom Ukrainy, którzy pozostali w pogrążonym w wojnie kraju, oraz uchodźcom, którzy dotarli do Polski. Możesz pomóc tym, którzy mierzą się z cierpieniem, głodem, strachem i rozłąką wpłacając dowolną kwotę. Każda wpłata się liczy, bo pozwala ludziom, którzy stracili wszystko, przeżyć kolejny dzień i daje nadzieję na zbudowanie lepszej przyszłości będącej udziałem nas wszystkich.

• ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym (stałe pobranie),
  • polecenie zapłaty.

Jeśli chcesz wspomóc Ukrainę jednorazowo, możesz także:

• wysłać SMS o treści UKRAINA pod numer 72052 (2,46 zł z VAT).

Dziękujemy za Twoją hojność!

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Zarejestruj organizację kościelną lub parafię, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami swojej wspólnoty możesz wspierać rodziny z Bliskiego Wschodu.

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytułem:
Rodzina Rodzinie Bliski Wschód

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytułem:
Rodzina Rodzinie Bliski Wschód

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Jak działamy?
Wsparcie po obu stronach granicy

Caritas pomaga ofiarom wojny na Ukrainie od początku eskalacji konfliktu. Wspiera zarówno tych, którzy pozostali w swoim kraju, jak i uchodźców, którzy dotarli do Polski. Jest wszędzie tam, gdzie przybywają potrzebujący. Pomagała na granicy, organizowała transporty humanitarne, a obecnie prowadzi regularne programy pomocowe. Dla uchodźców przebywających w Polsce utworzyła Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom, które udzielają długofalowej, wielokierunkowej pomocy.

Gdzie działamy?
Na Ukrainie objęliśmy pomocą finansową 1800 rodzin oraz pomocą rzeczową  570 tys. osób (wg danych
z 2023 r.). W Polsce, poprzez Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom, Caritas Polska wspiera 92 tys. osób.
Pomoc na Ukrainie

Na Ukrainie Caritas realizuje szereg programów pomocowych dla osób i rodzin poszkodowanych przez wojnę. Są to programy długofalowe, jak Rodzina Rodzinie czy Paczka dla Ukrainy, ale też działania odpowiadające na doraźne potrzeby, np. organizacja Punktów Ciepła i Nadziei, remont szpitala czy odbudowa domów po wysadzeniu tamy w Nowej Kachowce.

rodzin otrzymało wsparcie w programie Rodzina Rodzinie
17 mln
budżet programu Rodzina Rodzinie
od 2022 r.
paczek wysłanych w ramach programu Paczka dla Ukrainy
wartość jednej paczki wysłanej w ramach programu Paczki dla Ukrainy
Punktów Ciepła i Nadziei dających schronienie w czasie nalotów i blackoutów
2 mln
uchodźców, którzy otrzymali pomoc
na granicy
„Przyszli nas wyzwalać...”
…a zabrali normalne życie
Alla i Leonid budowali dom przez 10 lat. Kiedy skończyli budowę i myśleli, że czeka ich spokojna emerytura, przyszła wojna. W czasie nalotów ich dom spłonął. Nie mieli gdzie pójść, więc przez cztery miesiące przebywali w schronie. Na domiar złego Alla zapadła na zdrowiu i trafiła do szpitala. Wojna, strach o życie, choroba, utrata dorobku życia wywołały u niej traumę. Kiedy otrzymała pieniądze z programu Rodzina Rodzinie, zrozumiała, że może kupić leki, jedzenie i uporządkować swoje życie.
Pomoc w Polsce
Caritas Polska i Caritas diecezjalne uruchomiły Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom, które zapewniają uchodźcom bezpłatną pomoc społeczną, psychologiczną, kursy języka polskiego, pomoc w znalezieniu pracy, doradztwo prawne, tłumaczenia urzędowe oraz miejsca zabaw dla dzieci i integracji dla dorosłych. Zespoły mobilne Centrów docierają do osób wykluczonych ekonomicznie, zdrowotnie i komunikacyjnie.
Centrów Pomocy Migrantom i Uchodźcom działa na terenie kraju
osób jest zarejestrowanych w Centrach Pomocy Migrantom i Uchodźcom
osób skorzystało ze wsparcia rzeczowego
i żywnościowego
osób mierzących się z traumą otrzymało wsparcie psychologiczne
dzieci z Ukrainy otrzymało wsparcie edukacyjne
dzieci z Ukrainy uzyskało wsparcie
z programów stypendialnych
Wsparcie na miarę potrzeb
Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom
Na terenie całego kraju działa 28 Centrów Pomocy Migrantom i Uchodźcom. Sieć ta powstała w odpowiedzi na wojnę na Ukrainie. Jej beneficjentami są w przeważającej części matki i dzieci, seniorzy i młodzież. Pomoc, jaką otrzymują, jest wielowymiarowa. Na początku wojny beneficjenci otrzymywali pomoc rzeczową i informacyjną. Obecnie najczęściej korzystają z pomocy socjalnej, edukacyjnej i integracyjnej – doradztwa zawodowego, tłumaczenia dokumentów, kursów języka polskiego, a także pomocy psychologicznej. Każde Centrum prowadzi punkty mobilne dla uchodźców mieszkających w małych miejscowościach.