Paczka
dla Wenezueli

Wenezuela od 2014 roku pogrążona jest w jednym z największych kryzysów ekonomiczno-społecznych naszych czasów. Brakuje żywności, leków, prądu, pracy. Już 7,7 mln Wenezuelczyków uciekło z kraju w poszukiwaniu lepszego życia. 2,9 mln z nich trafiło do Kolumbii, która także mierzy się z wieloma problemami. Najuboższym Wenezuelczykom i Kolumbijczykom pomaga Caritas Polska poprzez program Paczka dla Wenezueli.

Jak mogę pomóc?

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

Sytuacja wielu Wenezuelczyków uciekających przed głodem do Kolumbii jest dramatyczna. Możesz pomóc najuboższym rodzinom wpłacając dowolną kwotę. Każda wpłata się liczy, bo pozwala ufundować paczkę ratującą przed głodem.

Jeśli chcesz pomóc, możesz skorzystać z formularza obok. Wybierz wpłatę jednorazową lub wsparcie cykliczne. Jeśli chcesz wspierać Wenezuelczyków co miesiąc, możesz przekazywać wsparcie poprzez:

• automatyczne obciążenie karty (stałe pobranie, ustalone np. na 3 lub 15 dzień miesiąca),
  • ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym (stałe pobranie),
  • polecenie zapłaty.

Dwie pierwsze opcje wpłaty znajdziesz w formularzu obok. Pamiętaj, że ze stałego wsparcia zawsze możesz zrezygnować.

Jeśli chcesz wspomóc Wenezuelczyków jednorazowo, możesz także:

• wybrać przelew tradycyjny, wpłacając dowolną kwotę na konto – numer: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384, tytuł wpłaty: WENEZUELA

Dziękujemy za Twoją hojność!

Jak mogę pomóc?

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

Jeśli chcesz pomóc, możesz skorzystać z formularza obok. Wybierz wpłatę jednorazową lub wsparcie cykliczne. Jeśli chcesz wspierać Jemen co miesiąc, możesz przekazywać wsparcie poprzez:

• ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym (stałe pobranie),
  • polecenie zapłaty.

Jeśli chcesz wspomóc Jemen jednorazowo, możesz także:

• zrobić przelew BLIK na telefon o treści WENEZUELA przesłany pod numer +48 668 070 000.

Dziękujemy za Twoją hojność!

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Zarejestruj organizację kościelną lub parafię, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami swojej wspólnoty możesz wspierać rodziny mieszkające na Ukrainie.

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 56 1160 2202 0000 0003 5899 2140

Tytułem:
Rodzina Rodzinie Ukraina

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 56 1160 2202 0000 0003 5899 2140

Tytułem:
Rodzina Rodzinie Ukraina

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Szansa na samodzielność
Jak pomagamy

Z powodu ubóstwa, głodu, braku opieki medycznej oraz zatrudnienia pozwalającego na utrzymanie rodziny, niemal 8 milionów Wenezuelczyków opuściło swój kraj. Blisko 3 miliony z nich trafiły do pobliskiej Kolumbii. Jednak ze względu na kryzys migracyjny uchodźcom bardzo trudno znaleźć pracę, dlatego wielu z nich pozostaje bez środków do życia. Przebywających w Kolumbii najuboższych Wenezuelczyków i Kolumbijczyków wspiera Caritas Polska we współpracy z Caritas Kolumbia, przekazując im paczki z żywnością i artykułami higienicznymi. By umożliwić beneficjentom usamodzielnienie się, od 2024 roku Caritas rozszerza pomoc o szkolenia podnoszące kompetencje zawodowe oraz o granty dla mikroprzedsiębiorców.

Sytuacja Wenezuelczyków

W Wenezueli dziś nie da się normalnie żyć. Większość mieszkańców tego kraju potrzebuje pomocy humanitarnej. Brakuje żywności, wody, leków, prądu, problemem jest też dostęp do służby zdrowia i edukacji. Ci, którzy mają siłę, uciekają. Największa grupa uchodźców trafiła do pobliskiej Kolumbii. Niestety kraj ten ma wiele swoich problemów, dlatego przybysze mierzą się z ubóstwem, głodem i bezrobociem.

7,7 mln
mieszkańców Wenezueli opuściło kraj po roku 2014
gospodarstw domowych nie ma środków na zakup żywności
tyle wynosiła inflacja w Wenezueli w roku 2023
11 kg
średnio tyle stracił na wadze najuboższy Wenezuelczyk w 2017 r.
2,9 mln
migrantów z Wenezueli przebywa w Kolumbii
48,7 %
wenezuelskich rodzin w Kolumbii zagrożonych jest niedożywieniem
„Moje dzieci są szczęśliwe”
– dla Leini to najważniejsze
Leini Joel Fajardo Gonzalez od 4 lat mieszka z mężem i czwórką dzieci w Kolumbii. Nie było jej łatwo opuścić Wenezuelę, ale zmusiła ją do tego sytuacja ekonomiczna. Teraz rodzina może pozwolić sobie na trzy posiłki dziennie, co wcześniej nie było możliwe. Mimo wszystko nadal potrzebuje wsparcia. Przyszło ono w samą porę, kiedy brakowało już jedzenia. — To była naprawdę dobrze skomponowana paczka — mówi Leini, kiedy otrzymała pomoc od Caritas. W paczce były m.in. 2 kg mleka w proszku, owsianka, artykuły higieniczne, a nawet czekolada, z której bardzo ucieszyły się dzieci.

Głodnych nakarmić. Paczka dla Wenezueli

Wenezuela od lat pogrążona jest w kryzysie gospodarczym, który zmusił miliony ludzi do ucieczki z kraju. Prawie 2,5 mln uchodźców schroniło się w Kolumbii, jednak cierpią oni z powodu głodu, chorób, braku dostępu do pracy. Przez miniony rok Caritas Polska wsparła blisko 11 tysięcy Wenezuelczyków paczkami z żywnością i bonami zakupowymi. W 2023 roku chcemy dalej rozszerzać nasz program pomocy.