O projekcie

Co roku 24 grudnia w kilkunastu miastach – m.in. w Krakowie, Poznaniu, Białymstoku i Lublinie – ubodzy, bezdomni i samotni spotykają się przy wspólnym stole. W tym roku zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy tylko z najbliższą rodziną, a z innymi połączymy się telefonicznie lub online. Mimo pandemii już po raz piąty Caritas Polska organizuje ogólnopolską akcję WIGILIA CARITAS, by nikt nie został w tym czasie sam.

Okres przedświąteczny to czas wzmożonej pomocy bliźnim, szczególnie tym, którzy potrzebują naszego wsparcia i wrażliwego serca. Tym razem w Wigilię Caritas zaangażowało się 108 miast w całej Polsce. W 44 miastach 12 tys. potrzebujących zasiądzie do wigilijnej wieczerzy, a w 64 miastach kolejnych 18 tys. osób otrzyma paczki z żywnością, z której będzie można samodzielnie przygotować sobie wigilijną kolację. Do tak ogromnego przedsięwzięcia potrzeba także rąk do pracy, dlatego w pakowaniu i rozdawaniu paczek weźmie udział ok. 2 tys. wolontariuszy z 34 diecezji. W sumie tą szczególną i tak ważną w tym czasie pomocą zostanie objętych 30 tys. osób, dla których zostanie przygotowanych 65 ton żywności.

Akcję od początku wspiera właściciel marki Selgros Cash & Carry, a w tym roku także Auchan. Jej idea pochodzi z Poznania, gdzie od piętnastu lat ubodzy spotykali się przy wigilijnym stole na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Każdego roku Wigilia Caritas gromadzi w całej Polsce tysiące osób, dla których jest to jedyna szansa na wspólny posiłek wigilijny. I choć w czasie pandemii zmienia się forma akcji, to jej przesłanie pozostaje bez zmian.