Odwróć się od zła i czyń dobrze, szukaj pokoju i dąż do niego (…). Bliski jest Pan skruszonym w sercu i wybawia złamanych na duchu.

Psalm 34

Rok temu zaczęła się wojna na Ukrainie – tragedia milionów ludzi, którzy znaleźli się w śmiertelnym niebezpieczeństwie, którzy musieli opuścić swoją ojczyznę. W naszej pamięci jest to przede wszystkim rok pomocy – wspieraliśmy i nadal wspieramy mieszkańców Ukrainy, którzy przybyli do Polski oraz tych, którzy pozostali w swoim kraju. W rocznicę wybuchu wojny w szczególny sposób chcemy przypominać o solidarności z Ukrainą i wspólnie się modlić.

24 lutego 2023 roku odbędzie się modlitwa o pokój na Ukrainie. Do włączenia się w nią Caritas Polska zaprasza wszystkich, a szczególnie gości z Ukrainy oraz Parafialne Zespoły Caritas, Szkolne Koła Caritas i centra wolontariatu w całej Polsce.

W Warszawie liturgię słowa poprowadzą o. Jakub Nesterowicz OP były duszpasterz Wspólnoty Uwielbienia i Ewangelizacji „Janki” w Krakowie, posługiwał w Ukrainie, obecnie mieszka w Warszawie i o. Piotr Kuszka OSBM z parafii greckokatolickiej pw. Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny w Warszawie. Modlitwa będzie prowadzona w języku ukraińskim; na język polski zostaną przetłumaczone jej fragmenty.

Modlitwa o pokój w Warszawie

Miejsce: Cerkiew greckokatolicka na ul. Miodowej 16, monaster ojców bazylianów

Czas: 24.02.2023, 18:45

Organizatorzy: Caritas Polska, Caritas Archidiecezji Warszawskiej

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/724608122655965

#RokPomocy #PomocDlaUkrainy #Pokój

Zachęcamy do organizacji modlitw o pokój we własnej parafii i diecezji! Poniżej materiały do pobrania.

Відверніться від зла і чиніть добро, шукайте миру і йдіть до нього (…). Близький Господь до тих, хто кається серцем, і спасає зломлених духом.

Псалом 34

Рік тому розпочалася війна в Україні – трагедія для мільйонів людей, які опинилися в смертельній небезпеці, були змушені покинути свою Батьківщину. У нашій пам’яті це передусім рік допомоги – ми підтримували і продовжуємо підтримувати людей з України, які приїхали до Польщі, і тих, хто залишився у своїй країні. У річницю початку війни ми хочемо по-особливому згадати про солідарність з Україною і разом помолитися.

24 лютого 2023 року відбудеться молитва за мир в Україні. Карітас Польща запрошує всіх охочих долучитися до неї, особливо гостей з України, а також парафіяльні команди Карітасу, шкільні гуртки Карітасу та волонтерські центри по всій Польщі. У Варшаві Літургію слова очолить о. Якуб Нестерович OP, колишній пастор Спільноти Богослужіння та Євангелізації “Янкі” у Кракові, служив в Україні, зараз живе у Варшаві у о. Петро Кушка ОСБМ з греко-католицької парафії Успіння Пресвятої Богородиці у Варшаві. Молитва буде проведена українською мовою, уривки будуть перекладені польською мовою.

Молитва за мир в Україні

Місце: Варшава, греко-католицька церква на вул. Мйодова, 16, монастир Отців Василіян

Час: 24.02.2023, 18:45

Організатори: Карітас Польща, Карітас Варшавської Архідієцезії