Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

Program w swoich założeniach przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych.

Spiżarnia Caritas

Spiżarnia Caritas to ogólnopolski Program odbioru i dystrybucji pełnowartościowej żywności wycofanej ze sprzedaży. Sklepy przekazują żywność o krótkim terminie ważności, ale bardzo dobrej jakości – mięso, ryby, nabiał, produkty garmażeryjne, pieczywo, warzywa, owoce. 20 Caritas Diecezjalnych zaangażowało się w Program. Współpracujemy z siecią sklepów Biedronka, marketami TESCO oraz ALDI.

Tak. Pomagam!

W dniach 25 i 26 września 2020 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę od godziny 10:00 do 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizowała w wybranych supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych w całej Polsce, już osiemnastą zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM!”.

Pomoc dla seniora

„Pomoc dla seniora” – to akcja pomocowa Caritas zainicjowana w odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem. Szczególnie narażone są osoby starsze, stanowiące dużą grupę podopiecznych organizacji. Na start akcji Caritas przeznaczyła milion złotych z własnych środków, jednocześnie apelując o wpłaty, które pozwolą dalej pomagać najbardziej potrzebującym seniorom.

Tytka Charytatywna

Wypełnij papierową torbę (zwaną w różnych regionach tytką, tutką czy siatką) artykułami pierwszej potrzeby – spożywczymi i chemii gospodarczej, które sam rozprowadzisz wśród potrzebującym w twojej okolicy lub my Tobie w tym pomożemy. Tytki charytatywne trafiają również do placówek Caritas, w których codziennie przygotowujemy posiłki dla ubogich.