Koordynatorem zbiórki jest Radomski Bank Żywności, którego założycielem był biskup Jan Chrapek. Bank to związek stowarzyszeń, wśród nich Caritas Diecezji Radomskiej.
Żywność będzie zbierana w 86 sklepach spożywczych na terenie regionu radomskiego, m.in. w Białobrzegach, Kowali, Wierzbicy, Pionkach, Szydłowcu, Kozienicach, Warce, Nowym Mieście n. Pilicą, Chynowie, Jasieńcu, a także Jedlni Letnisko. Organizatorzy apelują, by wybierać produkty z długim terminem ważności, jak makarony, mąka czy olej.
Każdy może stać się darczyńcą. Wystarczy kupić kilka produktów więcej i przekazać je wolontariuszom radomskiego Banku Żywności, którzy będą zbierać produkty tuż przy sklepowych kasach – mówi Anna Głogowska z RBŻ.
W Polsce ponad 2,5 miliona osób, na wszystkie swoje wydatki ma do dyspozycji mniej niż 519 zł miesięcznie. Produkty zebrane podczas zbiórki trafią do najbiedniejszych dzieci, rodzin wielodzietnych, osób samotnie wychowujących dzieci, bezdomnych, chorych i bezrobotnych, a także do osób pracujących, których nie stać na zakup żywności.
rm