Chcemy pomóc wszystkim ludziom, którzy są w trudnej sytuacji materialnej. Mamy wolontariuszy, magazyny i co ważne – zaufanie społeczne. Od 14 lat zbieramy żywność, która w formie paczek trafia do potrzebujących przed Świętami Bożego Narodzenia – powiedziała Anna Głogowska z Radomskiego Banku Żywności.
Zachęca, by w pierwszy weekend grudnia, podczas zakupów w sklepie spożywczym, kupić kilka produktów więcej i przekazać je wolontariuszom Banku Żywności. Mile widziane będą: mąka, olej, przetwory mięsne, warzywne i owocowe oraz słodycze.
Produkty ze sklepu trafią do magazynów Banków Żywności, gdzie wolontariusze posortują, policzą i podzielą je na paczki. Następnie Banki Żywności przekażą produkty lokalnym organizacjom dobroczynnym. Akcja odbędzie się na terenie ponad 4 tys. sklepów spożywczych w 450 miejscowościach.
W ubiegłym roku, dzięki ofiarności darczyńców Świątecznej Zbiórki Żywności, Banki Żywności w całej Polsce dotarły z pomocą żywnościową do 280 tys. osób. Zebrano łącznie ponad 900 tys. kg produktów, które trafiły przede wszystkim do rodzin wielodzietnych i samotnych seniorów.
W regionie radomskim zebrano ponad 23 tony darów. Na terenie działania Radomskiego Banku Żywności znajduje się ok. 30 tys. osób potrzebujących wsparcia. Radomski Bank Żywności powstał z inicjatywy biskupa Jana Chrapka. (rm)