W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa odbyły się w Koszalinie warsztaty żywieniowe.
Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej zaprosiła na pierwsze z serii spotkań kulinarnych gospodynie z Koszalina i okolic. Do świetlicy przy centrali Caritas przybyło osiem uczestniczek.
– Chcemy uświadomić, że zbilansowana dieta wcale nie musi być droga. Ludziom często wydaje się, że pełnowartościowy posiłek wiązek się z dużymi kosztami. Wykorzystując podstawowe produkty można dostarczyć organizmowi wartości odżywczych niezbędnych do podstawowego funkcjonowania. Co najważniejsze nie jest to wcale takie skomplikowane. Chcemy nauczyć, w jaki sposób dysponować ograniczonym budżetem – powiedziała Agnieszka Pluta, koordynator programu.
Potwierdza to prowadząca zajęcia Katarzyna Siedzik, wykwalifikowany dietetyk z poradni dietetycznej Healthy & Fit. – Tanio nie musi znaczyć byle jak. Przy konstruowaniu jadłospisu powinniśmy kierować się różnorodnością, wybierać warzywa i owoce sezonowe, łatwo dostępne, a unikać żywności przetworzonej – przekonywała dietetyczka.
Zdjęcia: Karolina Pawłowska / Gość Niedzielny