Caritas Archidiecezji Gdańskiej w ramach Programu Współdziałania realizowanego z Caritas Polska prowadzi w okresie od 15 czerwca 2016 do 14 czerwca 2017 pilotażowy, innowacyjny, dwuetapowy projekt pt.: „Spiżarnia Caritas”. Celem projektu jest świadczenie długofalowej pomocy w zakresie zapewnienia regularnego dostępu do produktów żywnościowych 50 osobom cierpiącym z powodu ubóstwa i/lub głodu poprzez wypracowanie i przetestowanie modelu nieodpłatnego przekazywania za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Gdańskiej produktów żywnościowych wycofanych z obrotu przez sklepy (w tym sklepy wielkopowierzchniowe) osobom potrzebującym. Celem pośrednim projektu jest przeciwdziałanie marnowaniu i niszczeniu żywności ze względu na nieopłacalność jej magazynowania lub odstępowania.
Od 1 marca 2017 roku do uczestnictwa w projekcie „Spiżarnia Caritas” zakwalifikowano 45 osób. Są to głównie osoby starsze, żyjące bardzo skromnie, często prowadzące jednoosobowe gospodarstwa domowe. Codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach porannych w Punkcie Odbioru Żywności Spiżarnia Caritas, w siedzibie Caritas Archidiecezji Gdańskiej w Sopocie, osobom tym są wydawane przygotowane uprzednio przez wolontariuszy pakiety zawierające różnorodne produkty żywnościowe. Pełnowartościowe artykuły pochodzą ze sklepów, mają krótki termin ważności i wymagają szybkiego przetworzenia. Goście Spiżarni Caritas otrzymują mięso, ryby, nabiał, pieczywo i ciasta. Zarówno odbiór żywności od sprzedawców jak i jej sortowanie i wydawanie przebiega coraz sprawniej, a do uczestnictwa w projekcie stale zgłaszają się nowe osoby. Pytane o to, czy forma pomocy, którą oferuje Caritas, w jakiś sposób przyczynia się do poprawy ich sytuacji materialnej mówią, że pieniądze zaoszczędzone na jedzeniu mogą przeznaczyć na opłacenie rachunków lub spłatę długów. Do punktu wracają regularnie, co organizatorów tego miejsca niezmiernie cieszy i utwierdza w przekonaniu, że podjęte działania mają sens. Dzięki Spiżarni Caritas tegoroczne Święta Zmartwychwstania w kilkudziesięciu trójmiejskich domach, w których, na co dzień trudno „związać koniec z końcem”, przebiegły bez troski o to, czym zapełnić wielkanocny stół.
Caritas Archidiecezji Gdańskiej w ramach projektu przygotuje pełny model współpracy ze sklepami w zakresie odbioru i dystrybucji osobom potrzebującym żywności z krótkim terminem przydatności do spożycia. Projekt obejmuje na dzień dzisiejszy 50 sklepów, z których żywność jest odbierana codziennie, od niedzieli do czwartku i przekazywana do Punktu Wydawania Żywności Spiżarnia Caritas oraz do Jadłodajni.
Więcej informacji o projekcie na stronie: www.spizarnia.caritas.pl