Największa organizacja charytatywna w Polsce od kilku lat buduje „Spiżarnię Caritas”, innowacyjny system przeciwdziałający marnowaniu żywności. Polega on na ścisłej współpracy sieci handlowych z placówkami Caritas, której efektem jest przekazywanie żywności bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących. Część produktów spożywczych trafia wprost do jadłodajni Caritas, przygotowujących każdego dnia setki posiłków. Spiżarnia Caritas żywi regularnie 40 000 osób.
W ramach programu „Spiżarnia Caritas”, 35 placówek w Polsce, jako organizacje pożytku publicznego podpisało umowy na odbiór żywności z blisko 1 000 sklepów różnych sieci handlowych. Dzięki otrzymanej żywności blisko 40 000 osób regularnie otrzymuje paczki lub posiłki w jadłodajniach Caritas. W pomoc żywnościową potrzebującym jest zaangażowanych ponad 1000 wolontariuszy. Największym partnerem w programie „Spiżarnia Caritas” jest sieć sklepów Biedronka, która również wspiera Caritas w programach społecznych i socjalnych.
„Nie możemy się zgodzić na to, żeby marnować żywność. Wciąż jest tak wielu biednych, dla których ciepły, pełnowartościowy posiłek to luksus. Caritas Polska zwraca szczególną uwagę na projekty związane z troską o Ziemię, ponieważ bezpośrednio wiążą się one z troską o człowieka, będącego w centrum naszych wszelkich działań. Wiemy, że Ziemia i wszystko to, co nam daje jest wielkim darem Boga, a wyprodukowanie żywności często powoduje degradację środowiska i odbywa się kosztem ludzi na całym świecie. Dlatego każdy gram pożywienia powinien trafić na stół, a nie do śmietnika.” – powiedział ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.
Czy Polacy marnują żywność? To pytanie zadaliśmy w sondzie ulicznej.
Od 18.09.2019r. wchodzi w życie Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zgodnie z nią, sklepy i hurtownie spożywcze o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2 (przez pierwsze dwa lata obowiązywania nowych przepisów powyżej 400 m2), będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność.
Organizacje pozarządowe otrzymają produkty spełniające wymogi prawa żywnościowego, które nie mogą zostać sprzedane ze względu na bliski termin przydatności do spożycia, wady wyglądu samych produktów spożywczych lub ich opakowań.
Z kolei 1 marca 2020 r. wejdą w życie przepisy dotyczące opłat. Sprzedawcy zapłacą 0,1 zł za kg zmarnowanej żywności. Za niespełnienie tego wymogu będą grozić kary od 500 zł do 10 tys. zł.
Jak podaje „Rzeczpospolita” według szacunków organizacji pozarządowych, dzięki nowym przepisom uda się uratować o 100 tys. ton żywności więcej niż do tej pory. W UE marnuje się rocznie średnio 89 mln ton żywności rocznie, czyli 179 kg na osobę. W Polsce według szacunków marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, czyli 235 kg na mieszkańca.
O projekcie „Spiżarnia Caritas” pisaliśmy TUTAJ przy okazji przekazywania samochodów-chłodni dla kolejnych diecezji. W diecezjach w całej Polsce jeździ
Zobacz także jak wyglądało przekazywanie żywności w Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej Tylko w tym regionie w Programie uczestniczy 20 sklepów. Przeczytasz o tym TUTAJ
Fot. Caritas diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej.
Nad tematem nie marnowania żywności pochylaliśmy się podczas ubiegłorocznej Konferencji: „Przebudzenie ekologiczne – Niedziela św. Franciszka” w Krakowie, Toruniu, Gdańsku i Poznaniu. Przeczytaj o tym TUTAJ Uczestnicy Konferencji spróbowali także posiłków przygotowywanych w duchu zerowaste.
W wielu diecezjach w całej Polsce trwa Akcja Kromka Chleba dla Sąsiada. Wolontariusze i podopieczni Caritas wypiekają chleb, a następnie dzielą się nim w parafiach i na rynkach miast. W tym prostym geście dajemy wyraz gotowości do dzielenie się sercem, czasem i uwagą z tymi, którzy tego szczególnie potrzebują, zwłaszcza z seniorami. Piszemy o tym TUTAJ.
W działania dotyczące pomocy żywnościowej prowadzonej przez Caritas w Polsce można włączyć się przekazując wpłatę na konto Caritas Polska: 77 1160 2202 0000 0000 3436 438 z dopiskiem KROMKA oraz poprzez SMS charytatywny o treści KROMKA wysłany pod nr 72052 (koszt: 2,46 zł z VAT)