Ponad dziewięć ton żywności Caritas Archidiecezji Wrocławskiej rozprowadziła wśród Parafialnych Zespołów Caritas. Dzięki temu uda się przygotować kilka tysięcy paczek dla osób korzystających ze wsparcia przy parafiach. Artykuły przekazane zostały z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych za pośrednictwem Caritas Polska.
– Ponad 5 tys. gospodarstw domowych i osób pozostających w kryzysie bezdomności skorzystało w grudniu ze świątecznego wsparcia za pośrednictwem akcji prowadzonych przez naszą Caritas – wylicza ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. – Jednak nasza pomoc nie jest realizowana tylko od święta, tak naprawdę pod opieką codziennie mamy 1500 osób, przez cały rok. Dlatego nie ustajemy w wysiłkach, aby to wsparcie mogło docierać do osób dotkniętych ubóstwem i doświadczających realnej, materialnej biedy – dodaje.
Żywność, którą odebrały 44 Parafialne Zespoły Caritas z terenu archidiecezji wrocławskiej, trafiła do Wrocławia z magazynów Caritas w Częstochowie, dzięki logistycznej pomocy żołnierzy 16. Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej.
– Na asortyment składają się konserwy mięsne, pasztet, gotowe dania, masło, cukier, makaron, mąka, konserwy warzywne i woda – wymienia Robert Jadwiszczak, diecezjalny koordynator Parafialnych Zespołów Caritas.
Z tych produktów zostaną przygotowane paczki dla osób korzystających ze wsparcia wolontariuszy Caritas w parafiach. Dary uzupełniane są przez żywność zebraną w trakcie zbiórek w sklepach i kościołach.
– Tegoroczna zbiórka żywności przed Bożym Narodzeniem była zdecydowanie jedną z najsłabszych pod względem ilości zebranej żywności, dlatego tym bardziej potrzebujemy tego wsparcia dla Parafialnych Zespołów – podkreśla Michał Brzezicki, koordynator zbiórek wrocławskiej Caritas. Była to pierwsza od rozpoczęcia pandemii zbiórka prowadzona w sklepach.
W 2021 roku Caritas Polska rozdysponowała 880 ton produktów spożywczych o wartości 8,5 mln zł, przekazanych z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w ramach „Solidarnościowego Konwoju Wsparcia Seniorów”.