Impact ’21 to kongres gromadzący liderów świata biznesu, nauki i administracji, poświęcony transformacji energetycznej, zielonej ekonomii i innym zagadnieniom z 15 obszarów tematycznych, związanych z różnymi dziedzinami życia gospodarczego i społecznego. Na zaproszenie Dziennika Gazety Prawnej i firmy Lidl uczestnikiem jednego z paneli eksperckich był ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.
Ks. Marcin Iżycki wziął udział w zorganizowanej 12 maja debacie pod hasłem „Zdrowa żywność inwestycją w zdrowe społeczeństwo”. Oprócz dyrektora Caritas Polska w dyskusji prowadzonej przez Klarę Klinger, dziennikarkę DGP, uczestniczyli Marek Borowski (prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności) oraz prof. Mirosław Jarosz, były dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Ks. Iżycki przybliżył programy pomocy żywnościowej Caritas Polska, m.in. Spiżarnię Caritas, dzięki której tylko w ubiegłym roku do potrzebujących trafiło ponad 6,6 tys. ton żywności odebranej ze sklepów. Opowiedział również o inicjatywach realizowanych w ramach ekologicznego projektu Caritas Laudato si’, inspirowanego encykliką papieża Franciszka pod tym właśnie tytułem. Podkreślił znaczenie mądrej pomocy żywnościowej, opartej na zdrowych produktach.
– Zmienia się skład paczek żywnościowych, coraz więcej miejsca zajmuje w nich żywność nieprzetworzona, owoce i warzywa – przypomniał. Zwrócił też uwagę na lokalny wymiar działań łączących ekologiczne przesłanie z ideą pomocy żywnościowej. Jako przykład podał warsztaty pt. „Słoik św. Franciszka”, prowadzone w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej, podczas których dzieci, wykorzystując warzywa pochodzące z ogrodów parafian, przygotowywały posiłki dla osób samotnych, chorych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Jak zaznaczył, działania w skali mikro są bardzo ważne, bo pozwalają na generowanie przykładów, które mogą być następnie implementowane na szeroką skalę.
Link do transmisji wydarzenia (debata z udziałem ks. Marcina Iżyckiego rozpoczyna się ok. 4:35′)
Fot. Impact ’21