Dzieci ze świetlicy opiekuńczo-wychowawczej w Koszalinie przygotowały dla swoich rodziców program edukacyjny o zdrowym żywieniu.
Zaprosiły swoich rodziców na inscenizację rozmowy lekarza z uczniami. – Pomysł na spotkanie wziął się stąd, że zazwyczaj w naszych placówkach obchodzimy typowe uroczystości takie jak jasełka, Dzień Babci i Dziadka, Dzień Matki – wyjaśnia Anna Cherbetko, opiekunka na świetlicy i pomysłodawczyni projektu. – W tym roku postanowiliśmy dołożyć do tego obchody niektórych ważnych dni, np. Dnia Zdrowej Żywności przypadającego 7 kwietnia.
Opiekunka dodaje, że jej podopieczni chętnie włączają się w nowe inicjatywy. Wszyscy, nawet ci, którzy bezpośrednio nie brali udziału w przedstawieniu, „połknęli” podczas dwutygodniowych przygotowań sporą dawkę wiedzy na temat zdrowego żywienia. To ważne, ponieważ niektórzy z podopiecznych świetlicy wynieśli z domów złe przyzwyczajenia. – Niektóre dzieci mają złe nawyki żywieniowe, niektóre są niedożywione. Dlatego, oprócz takich spotkań, nasza placówka w codziennym planie przygotowuje dla nich odpowiedni poczęstunek: ciepły posiłek, szklankę kakao czy mleka – wyjaśnia A. Cherbetko. – Często kupujemy jogurty, owoce i warzywa, by dzieci sięgały, po to, co najlepsze.
Po inscenizacji oraz programie poetyckim rodzice zostali zaproszeni na poczęstunek. Czekał na nich bogato zastawiony stół: sałatki warzywne i z tuńczykiem, kanapki z nowalijkami, owoce i lemoniada, a ze słodyczy – jedynie jabłecznik. W ten sposób dzieci przekonywały rodziców, ale i same siebie, że zdrowo może znaczyć smacznie.
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Matejek